Prachtig boek

ctalreads ctalreads
5 mrt 2024

Voor mijn leesclub moest ik dit boek lezen, verschenen in 2019. Geen straf. Dit boek heeft terecht diverse prijzen gewonnen waaronder de Pulitzer Prize.

Twee verhalen komen samen eentje met hoofdpersoon Yale midden jaren 80 en de andere met Fiona in 2015.

Het boek vertelt het afschuwelijke verhaal van het begin van de aidsepidemie in de Verenigde Staten begin jaren tachtig. Hoe deze ziekte gruwelijk om zich heen sloeg binnen de homogemeenschap die juist op dat moment vocht voor acceptatie. Yale onze hoofdpersoon woont samen met zijn vriend Charlie. Hij ziet hoe om zich heen een voor een al hun vrienden, allemaal jonge homoseksuele mannen ernstig ziek worden en komen te overlijden. En dan komt zijn partner thuis met een positieve test…. Fiona volgen wij in 2015 in Parijs, zij heeft haar broer en al zijn vrienden verloren aan aids en dat heeft grote invloed gehad op haar leven.

Dit prachtige boek vertelt een vreselijk verhaal. Hoe kan het dat in korte tijd alleen al in Amerika duizenden jonge mannen sterven door een nieuwe ziekte zonder dat er wat aan gedaan wordt. Puur omdat het geassocieerd wordt met homoseksualiteit. Een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van de LHBTI+ gemeenschap. Pas toen Lady Di in 1987 een aidskliniek bezocht en de patiënten een hand gaf en knuffelde kwam de strijd tegen aids op gang en werden de slachtoffers niet langer vermeden door ziekenhuizen, zorgend personeel en begrafenis ondernemers. Dit verhaal bevat enkel fictieve personen maar dient wel vertelt te worden voor die hele generatie talentvolle jonge mannen die anoniem gestorven zijn in de jaren 80.

Meer recensies van ctalreads