Vallende man
Eerlijk gezegd heb al eens eerder geprobeerd wat te lezen van deze schrijver en heb dat boek toen weggelegd omdat ik er niet doorheen kwam. Iets wat mij zelden overkomt. Dus mijn verwachtingen waren niet al te hoog.
Het boek gaat over de aanslagen op de Twin Towers, 11 september 2001. Verwezen wordt naar de vallende man, een foto die mij, ik was destijds 24 jaar, ook scherp is bij gebleven. De man op de foto, ogenschijnlijk sereen hangend in de lucht, de werkelijkheid is veel gruwelijker zoals ik terug las in een Vlaamse krant op het internet: “ De rook verstikte hem, de hitte verzengde hem. Hij zou dood gaan. Dat besef was er intussen. Hij koos ervoor om zelf te kiezen hoe hij zou sterven. En hij sprong.”
Aan deze vallende man wordt in het verhaal regelmatig gerefereerd maar het ware verhaal gaat over een gezin dat probeert verder te leven na de aanslagen. Daarnaast kijk je mee met de ervaringen van een jonge moslim die uiteindelijk als een van de kapers mee vliegt met het vliegtuig dat zich in de toren zou boren. De toren waar de vader van het gezin werkzaam was.
Zelf had ik niet eerder een fictief verhaal gelezen met de aanslagen van de Twin Towers als setting. Dat heeft Don Delillo goed gedaan, hij beschrijft dit zo treffend dat je zelf het gevoel hebt ook in de toren te zitten waar je probeert weg te komen via het trappenhuis. Maar in het geheel genomen vind ik weer dat Don Delillo mij niet geheel mee krijgt met zijn wijze van schrijven, ik vind het soms saai, niet altijd pakkend terwijl het onderwerp zich er wel voor leent.