vriendschap en muziek

Danielle Danielle
9 mrt 2023

Het boek start vanuit de gevangenins in Parijs. Hier zit de oude Giovanni en hij verteld over zijn bijzonder leven.

Giovanni of ook wel Jean genoemd woont samen met zijn moeder op een berg in Italië. Hier ruint zijn moeder een herberg. De vader van Jean heeft Jean nooit gekent maar heeft hem wel de liefde voor het maken van fluitjes overgebracht.
Op een dag is de jonge man Jean-Philippe op weg naar huis en overnacht in de herberg. Jean-Philippe is op dat moment al volop bezig met muziek en het componeren hiervan.
Ondanks het verbod van zijn moeder start Jean toch een gesprek met Jean-Philippe. De 2 jongens blijken een goede klik te hebben. Jean-Philippe vraagt hem of er een kerk in de buurt is zodat hij er kan orgel spelen.
Jean neemt Jean-Philippe mee naar het kerkje hier in de buurt en tijdens de lange wandeling er naar toe. Raken ze dieper in gesprek en komt de liefde van muziek centraal te staan.
Jean-Philippe vraagt aan de moeder van Jean of deze mee mag met hem om als leerling.
De moeder stemt toe en samen gaan ze opreis.

De reis die ze maken is er een van jaren. Niet alleen de plekken waar ze naar toe gaan maar ook de vriendschap die er ontstaat. Het is een bijzonder vriendschap die deze 2 jongen mannen hebben. Beide groeien uit tot echte mannen en settelen zich op ieder een eigen plek. De liefde voor elkaar ( vriendschap/ meester-leerling) en voor de muziek is iets wat hun blijft binden.

Jean-Philippe in frankrijk als componist. Hier leeft hij zijn leven met alles wat er op dat moment in Frankrijk afspeelt. Hij is gedreven om een groot componist te worden en zou graag zijn stuk uitgevoerd zien worden.

Jean in de bergen van Italie waar hij een mooie atelier voor muziek instrumenten heeft overgenomen en de herberg van zijn overleden moeder mee draaid.

Terwijl hun beide levens totaal anders zijn is er een bijzonder band samen die we door briefwisseling van de heren lezen. Hierdoor lezen we ook wat er in beide levens en werelde afspelen.

Het boek leest lekker en heeft een mooie warme opbouw. Er zit een duidelijk verhaal achter die door het lezen naar boven komt en ook voor ons in dit leven geld.
Ook als je geen liefhebber bent van deze vorm van muziek is het boek zeker de moeite waard om te lezen.

Meer recensies van Danielle