De Afrekening
De Afrekening
Voor de leesclub de boekenreizigers mocht ik het boek De Afrekening van Ingrid Oonincx lezen.
De cover geeft een grauw beeld van een doorkijk van een raam wat gebroken is. Aan de afbeelding hiervan kan het van alles zijn. Het nare gevoel krijg je gelijk bij de sub tekst: “een schutter dring een school binnen. Niemand blijft ongeschonden” hier gaan de rillingen al over mijn rug lopen. Dit is een nachtmerrie die je niet wil. De titel van het boek “De Afrekening” geeft wel aan dat er veel meer speelt.
Het boek zou je kunnen verdelen in 3 delen.
Deel 1: de schietpartij op school.
Er is op een middelbare school in Tilburg iemand binnengedrongen die het gemunt heeft op de docenten, personeel en leerlingen van deze school.
We leren docent Carmen kennen die een bevlogen leerkracht is op deze toch wel achterstand school maar haar leerlingen ondanks het stigma en soms moeilijkheid ziet voor wie de kinderen echt zijn en alles voor haar kinderen wil doen.
Daarnaast leren we ook Rita kennen. Ze is de conciërge hier op school en heeft net als Carmen door dat er veel meer achter deze kinderen zit dan dat ze doen laten blijken.
Beide vrouwen doen tijdens de shooting hun uiterste best voor de kinderen op de school. Rita heeft gelukkig contact kunnen leggen met de politie en heeft contact met Herman de leider van het arrestatieteam.
Dit deel heeft erg veel spanning en de schrijfster weet je goed mee te nemen in wat er kan gebeuren tijdens een schietpartij en welke emoties hier kunnen spelen. Je voelt echt met de volwassenen en de kinderen mee wat ze doorstaan.
Deel 2: Leven na de schietpartij
In dit deel lees je hoe het Rita en Carmen vergaat na die vreselijke dag. Welke impact dit op hun leven heeft en hoe ze er mee omgaan. Het is geen makkelijke periode voor de dames. Ook komen er een paar kinderen van de school als verhaallijn in en wat het met deze kinderen heeft gedaan.
Ik vond dit een mooi stuk van het boek wat verder gaat na alleen de schietpartij en pakken van evt daders. Het geeft een in kijkje hoe de werelden van deze personen nu is en waar ze tegen aan lopen en het onbegrip wat ze voelen.
Deel 3: slot
Wil niet te veel weggeven van het derde deel van het boek maar wel dat het een spannend deel is.
Ingrid weet je vanaf het eerste stuk mee te nemen in een meeslepend verhaal over hoe mensen in staat zijn dingen te doen en met de gevolgen hiervan om te gaan. We moeten er allemaal niet aan denken dat het bij ons in de buurt op een middelbare school kan gebeuren maar ze laat zien dat dit echt niet ondenkbaar is.
Als geboren Tilburgse is het ook wel bijzonder om plekken te lezen zoals ze die omschreven heeft. Nu is de school geen bestaande school in Tilburg maar ik kan me best wel voorstellen welke scholen/wijken ze heeft gebruikt voor haar fantasie voor het boek.
Of je nu wel of niet uit deze stad komt het boek is zeker een aanrader om te lezen en even over na te denken om om te kijken naar je medemens.
Het boek zou je kunnen verdelen in 3 delen.
Deel 1: de schietpartij op school.
Deel 2: Leven na de schietpartij
Deel 3: slot