Helder tussendoortje
Dit 'Wablieft'-boekje was voor mij meteen mijn eerste kennismaking met het werk van Leen De Laere.
Korte inhoud
Antwerpen, 1920. De jonge Frans Wouters maakt de grote oversteek naar New York met een schip van de Red Star Line. De rederij voert duizenden emigranten naar Amerika. Iedereen is op zoek naar een beter leven. Aan boord is het niet saai. Frans ontmoet de vijftienjarige Teresa en de mysterieuze meneer White. Ze brengen hem meteen al in de problemen…
Oordeel
‘Antwerpen – New York, enkele reis’ is een Wablieft-boekje, dat zijn korte verhalen van ongeveer 80 pagina’s lang. Er worden geen moeilijke woorden of zinnen gebruikt. De letters zijn groot en de zinnen zijn kort. Verschillende Vlaamse auteurs hebben al zulke verhalen geschreven. Ook Leen De Laere, die onder andere het boek bij de tv-serie In Vlaamse Velden schreef, creëerde een mooi verhaal. Ze koos ervoor om zich te focussen op de interessante geschiedenis van de Red Star Line, de rederij die emigranten naar Amerika bracht. In dit boekje krijgen we een beeld van hoe het leven was op het schip. We leren dat er drie verschillende soorten klassen zijn wat kajuiten betreft. Verder in het verhaal wordt dat sociale contrast nog beter uitgewerkt. Zo kan de lezer op een toegankelijke manier kennismaken met de geschiedenis.
De heldere schrijfstijl van dit boek zorgt ervoor dat een herkenbaar verhaal kort en krachtig verteld wordt. Emigreren naar een ander land op zoek naar een betere toekomst is vandaag nog steeds een actueel onderwerp. Dankzij ‘Antwerpen – New York, enkele reis’ krijg je zo’n belangrijk en menselijk verhaal op een eenvoudige manier mee. Het is heel bijzonder dat dit verhaal voor heel wat leeftijden geschikt is. Laat je niet afschrikken door de gemakkelijke woordenschat, De Laere slaagt erin je te ontroeren en je mee te nemen naar de 20e eeuw.
Het boekje leest ontzettend vlot en is opgedeeld in korte hoofdstukken. Echt veel diepgang heeft het verhaal niet, omdat het zo kort is. Alle basiselementen voor een goed verhaal zijn echter aanwezig. In het begin komen er wel veel personages op je af. Dat is even zwaarder dan je verwacht, maar Frans blijft centraal staan. Hij is een sympathieke kerel die het beste voor heeft met zijn medepassagiers. Via hem leer je ook het schip kennen. Het verhaal wordt keurig afgerond, want we volgen Frans van zijn vertrek in Antwerpen tot z’n aankomst in New York.
Conclusie
3,5 sterren
‘Antwerpen – New York, enkele reis’ is een vlot te lezen boekje over de overtocht van Antwerpen naar Amerika met de een schip van de Red Star Line. Het verhaal is een prima, toegankelijk tussendoortje over een stukje geschiedenis dat niet vergeten mag worden.
Korte inhoud
Oordeel