Advertentie

Het boek Herinneringen aan de toekomst vraagt van de lezer geduld en inzicht. De schrijfster geeft met haar rijke schrijfstijl een schat aan informatie, zowel op literair, filosofisch, fictief en feitelijk gebied. In haar enthousiasme raakt ze in haar bloemige taalgebruik zelf nog wel eens de rode draad van het verhaal kwijt maar schuwt zich dan niet om haarzelf tot de orde te roepen en weer terug te gaan naar het punt waar ze zich verloor. Dit brengt luchtigheid en humor in het verhaal want op zich zijn het best zware onderwerpen die ze aan het licht stelt. Vooral de valsheid van herinneren is een thema; want wat is een herinnering, is hij altijd waar en is hij net zo waar als het Nu? Hierin verliest ze zichzelf net zoals Einstein dat kon. Een mooi stukje.

Het boek gaat over politiek, filosofie, feminisme, en levensbeschouwing. Ze daagt de lezer uit om over al deze onderwerpen na te denken en wellicht er een andere kijk op te krijgen maar nergens legt ze haar mening op. Ook heeft de schrijfster een heel scala aan nieuwe woorden maar deze woorden maken wel veel duidelijk en zouden zo in deze maatschappij mee kunnen draaien. Knap van de vertaalsters om dit om te zetten naar de Nederlandse taal. Net als de opbouw van het verhaal wordt het mede door hun een goed en vlot leesbaar boek. En ondanks dat het tot de echte literatuur behoort is het nergens langdradig of saai, wat ook te danken is aan de grappige schetsjes tussendoor.

Siri Hustvedt heeft met het boek 'Herinneringen aan de toekomst' een geslaagd en gedurfd fictief verhaal geschreven wat leest als een persoonlijk verslag. Complimenten.

Reacties op: Een geslaagde uitdaging om te lezen

8
Herinneringen aan de toekomst - Siri Hustvedt
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 24,99 Bestel het e-book € 12,99
E-book prijsvergelijker