Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Ontroerend maar prachtig!

Demi Stein 25 augustus 2020
Dit boek mag je alleen lezen met de juiste autorisatie, verteld het direct. Gelijk werd mijn nieuwsgierigheid gewekt en begon ik met lezen.

In dit verhaal volg je een tweeling, Viktor en Nadja. Zij leven in tijde van oorlog in het Russische Leningrad. De tweeling is altijd bij elkaar en hebben een goede band. Vanwege negatieve vooruitzichten wordt er besloten om kinderen naar een ander, veiliger onderkomen te brengen.

Hier gaat echter iets fout, de tweeling wordt gescheiden. Beiden worden ze op een andere trein gezet en raken ze elkaar kwijt. Die van Nadja ging niet ver weg, maar die van Viktor helemaal naar Tatarstan. Ze weten niet van elkaar waar ze zitten.

Op een dag hoort Viktor dat de trein waar Nadja in zit of heeft gezeten gebombardeerd is. Hij voelt echter dat Nadja niet overleden is en besluit daarom op zoek te gaan naar haar. Dit blijkt een hele klus te zijn.

Aan de andere kant loopt Nadja ook tegen problemen aan. De Duitsers komen steeds dichterbij en er moeten drastische maatregelingen genomen worden.

In verschillende schriftjes lees je over de situaties waarin de kinderen zich bevinden, je leest over welke dingen zijn meemaken en hoe zij zich daarover voelen.

Alleen al de opbouw van het boek, de inrichting ervan, verdiend vijf sterren omdat het zo bijzonder is. Hierdoor is het al een hele ervaring om het boek te gaan lezen. De schriftjes zijn heel uniek en het is mooi om daar ook de ansichtkaarten, tekeningen en dergelijke in terug te vinden. Alsof je echt uit een kinderschriftje leest!

Daarnaast is het verhaal geweldig mooi. Je leest vanuit twee kinderen waardoor je je gemakkelijk kan inbeelden in hoe zij leven en wat zij meemaken. Het leest door de kindertaal ook gemakkelijk weg.

Het verhaal zelf is ontroerend, maar prachtig! Het is hartverscheurend wanneer de tweeling elkaar uit het oog verliest en het is reuze spannend om te lezen wat ze allemaal meemaken. Elke keer vraag je je weer af of dit wel goed zal gaan. Omdat het zo'n spannend verhaal is wil je graag door blijven lezen.

Het boek geeft, denk ik, een heel goed beeld van hoe het leven in de Tweede Wereldoorlog in Rusland was. Door hoe de tweeling hun leefsituaties omschrijven kan je je goed inbeelden hoe vreselijk het allemaal heeft moeten zijn. Ik vind het daarom een boek dat iedereen eens gelezen moet hebben.

Zelf heb ik nog nooit een boek gelezen over Rusland in tijde van de Tweede Wereldoorlog. Dit boek heeft mij geïnspireerd om daar meer boeken over te gaan lezen! Dus, heb je nog tips... Laat ze weten ;)

Verder vind ik het heel fijn dat de auteur aan het einde van het boek nog wat extra zaken en termen uitlegt. Zo kan iedereen het boek begrijpelijk lezen en leer je nieuwe termen kennen!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Demi Stein

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?