Meer dan 6,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Dystopisch verhaal van Belgische bodem

Demi Stein 18 juli 2025
Recensie oorspronkelijk gepubliceerd in de Boekenkrant.

Dystopisch verhaal van Belgische bodem:
De Helletorens – Tweelingbloed speelt zich af in twee immense torens die afgesloten zijn van de rest van de wereld. Hoe lager je in de toren woont, hoe beter de leefomstandigheden zijn en hoe gelukkiger je bent, of zo lijkt het in ieder geval. Voor de bewoners van de Helletorens is echter veel onbekend.

In deze Young Adult volgen we hoofdpersonage Lexa. Lexa is een pittige dame, een tikkeltje koppig, maar ook heel slim. Ze woont op rang 5, dat is ongeveer het midden van de Helletoren. Net zoals iedereen in deze rang droomt ze van een beter leven, maar ze is zich ook bewust dat dit lastig te realiseren is. Lexa groeide in rang 5 op met haar vader, haar moeder is namelijk bij haar geboorte om het leven gekomen. Daarnaast heeft ze een zeer goede band met haar beste vriend Mico, die net zo oud is als zij. Lexa heeft als doel om haar vader te redden van ‘de Ziekte’, een ongeneeslijk virus dat voor veel slachtoffers in beide torens zorgt.

Helleherders
Mensen zijn niet de enige wezens in de Helletorens. Ze leven naast, of eigenlijk onder druk van, zogenoemde Helleherders. Ze zijn angstaanjagend en houden de mensheid in bedwang. Waar deze wezens nu eigenlijk precies vandaan komen, weet eigenlijk niemand.

Keuzemoment
In de Helletorens is er een ‘Keuzemoment’. Tijdens deze gebeurtenis kunnen aangewezen personen kiezen om te ‘verhuizen’ naar een andere rang. Een kans dus om hun leven te verbeteren, en Lexa hoopt hierbij ook een oplossing te vinden voor het bestrijden van de Ziekte. Aan het begin van het boek kom je direct terecht in zo’n Keuzemoment. Lexa mag eraan meedoen, maar het verloopt toch wat anders dan zij van tevoren had verwacht…

Belanden in een wereld vol spanning
Als lezer weet je helemaal niets over de Helletorens, het systeem erachter of überhaupt waarom de Helletorens bestaan. Je belandt direct in een verhaal vol spanning en sensatie, waardoor je direct geprikkeld raakt om verder te lezen. Je wilt immers ontdekken hoe dit allemaal in elkaar steekt.

Verwarring
Doordat je direct in actie belandt en niets weet over de gecreëerde wereld raak je in eerste instantie wel in de war. Helletorens? Hellewezens? Keuzemoment? Wat betekent het allemaal en waar gaat het verhaal naar toe. Aan zich heeft dit een positief effect: je leest vlot door. En algauw ontdek je meer over deze nieuwe termen. Toch blijft er ook heel veel onduidelijk en dit voor een té lange tijd, waardoor het tempo van het verhaal naar beneden gaat en daarmee ook het leesplezier. Je leest namelijk vervolgens het verhaal van Lexa en haar worstelingen, zonder dat je enig idee hebt over wat er nu echt gebeurt en welk verhaal daarachter zit.

Tof concept
De wereld die gecreëerd is, is een tof concept. Torens afgezonderd van de wereld, een bijzonder systeem dat totaal niet lijkt op de maatschappij zoals wij het kennen en snufjes fantasy om het allemaal nog wat vermakelijker te maken. Denk hierbij aan wezentjes die net echt bestaan, een speciaal soort water waar men doorheen moet en herinneringen wist en communiceren via gedachten. Dit klinkt allemaal erg tof en vermakelijk, maar hierin mist verdere diepgang en verklaring waardoor de lezer achterblijft met te veel vragen en de geschetste wereld niet helemaal goed uitgewerkt lijkt te zijn. Aan het einde van het boek mis je het effect van alle puzzelstukjes die in elkaar vallen, en dat is jammer.

Avontuurlijk
Hoewel er wat op te merken is aan de uitwerking van het hele concept, is De Helletorens – Tweelingbloed zeker ook vermakelijk. Het is een Young Adult dystopisch verhaal dat een goede dosis avontuur bevat en toegankelijk is geschreven, waardoor menig tiener hier zeker een paar uurtjes leesplezier uit haalt.

Hannelore Bedert (1984) is een Belgische schrijver, columniste en singer-songwriter. Ze bracht 4 albums uit: Wat Als (2008), Uitgewist (2011), Iets Dat Niet Komt (2013) & Vanaf Nu Doe Ik Alles Wat Ik Wil (ep, 2018). Haar debuutroman werd in oktober 2018 gepubliceerd: LAM. Voor dit boek ontving Bedert de Bronzen Uil Publieksprijs.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Demi Stein

Gesponsord

Een weelderige zomerse bruiloft in een luxe hotel aan zee wordt verstoord door de veertigjarige, pas gescheiden Phoebe. Voor ze het weet is ze bruiloftsgast tegen wil en dank. 'Scherp, geestig en een genot om te lezen.'

Om haar baan als video producer te redden, gaat Katie in zee met reddingszwemmer Hutch. Het enige probleem? Ze kan niet zwemmen. Wat begint als een leugentje om bestwil verandert al snel in een web van bedrog.