Het begint op Kerst te lijken

DeniseM 11 november 2025
4.5 sterren

Elly haat kerst. Door een traumatische gebeurtenis drie jaar geleden doet ze er alles aan om kerst zo snel mogelijk achter de rug te hebben. Een complicerende factor is haar werk bij GreatGardens, waar ze hoofd is van de kerstafdeling. Al in de zomermaanden wordt ze geconfronteerd met kerst in de vorm van kersthuisjes, kerstversiering en andere kerstdecoratie.
Nick neemt een tussenjaar en besluit deze bij GreatGardens door te brengen. Zijn toekomst ligt al vast, zijn vader is vastbesloten dat hij in dienst komt bij het ICT bedrijf. Dat Nick niets met computers en software heeft, is zijn vader voor het gemak vergeten. Nick komt op de afdeling van Elly terecht, die hem weinig kans geeft om de eerste maand door te komen. Al snel blijkt dat de twee elkaar hard nodig hebben om op tijd klaar te zijn voor de feestdagen. De twee blijken elkaar meer te mogen dan het op het eerste gezicht lijkt. Maar meer dan collega’s zullen ze nooit worden, toch?

Het begint op kerst te lijken is een heerlijk boek om in de kerststemming te komen! In het boek lezen we afzonderlijk vanuit de perspectieven van Nick en Elly. Elly is een vrouw die door haar eigen wensen aan de kant te zetten fulltime bij GreatGardens terecht is gekomen. Echt naar haar zin heeft ze het niet, mede door haar controlebehoefte waardoor ze alles alleen wil oplossen en daardoor ieder jaar in de kerststress zit. Dat ze door haar ex op kerstavond én haar verjaardag is bedrogen helpt daar niet aan mee. Nick zijn toekomst ligt al vast, alleen heeft hij daar zelf niet in mee mogen beslissen. Hij besluit een tussenjaar te nemen en te werken op de afdeling waar hij als kind zo graag kwam, daar waar ook de kerstafdeling ieder jaar wordt opgesteld. Elly is Nick liever kwijt dan rijk, en dat steekt ze niet onder stoelen of banken, wat Nick juist nog gemotiveerder maakt om hard te werken en het tegendeel te bewijzen. Al snel voel je mee met wat Elly heeft meegemaakt en begrijp je dat ze kerst het liefste overslaat. Ook voor Nick zal menig lezer al snel compassie krijgen. Dit komt mede door zijn zorgzaamheid en gedrevenheid. Zowel Elly als Nick maken in het boek een mooie groei door en leren voor zichzelf te kiezen. De interactie tussen de twee is om van te smullen, wat maakte dat ik regelmatig hardop moest lachen tijdens het lezen van het boek.

Nouschka heeft een vlotte schrijfstijl. De korte hoofdstukken en perspectiefwisselingen tussen Elly en Nick maken dat je door het boek heenvliegt. Hoewel de lezer al kan raden hoe het boek eindigt, komen er nog genoeg verrassende elementen in het boek voor waardoor het boek geen moment saai is. Ik heb van Het begint op kerst te lijken genoten!

Ben je opzoek naar een boek waarbij je al heerlijk in de kerststemming komt en waarbij kersthaat omslaat naar kerstliefde? Pak dan zeker Het begint op kerst te lijken op!

Ik ontving dit boek via de uitgeverij. Dit beinvloed mijn mening niet.

Meer recensies van DeniseM