Hollen of stilstaan

DeniseM 24 augustus 2025
Hollen of stilstaan is het tweede boek van Lameijer en volgt Op de spoedeisende hulp op. Dit boek heb ik eerder al geluisterd en vond ik erg interessant, en ik kon dan ook niet wachten om dit boek op te pakken. In dit boek vertelt Lameijer wederom over alle avonturen die ze meemaakt tijdens haar werk als SEH-arts, met als toevoeging dat in dit boek ook over haar zwangerschap wordt gedeeld!

Als SEH-arts maak je veel bijzondere dingen mee. In Hollen of stilstaan worden verschillende casussen beschreven. Ieder hoofdstuk bevat een andere casus waardoor het boek (indien gewenst) niet in een keer gelezen moet worden maar ook een langere periode weggelegd kan worden. Zelf vloog ik door dit boek heen. Lameijer beschrijft indrukwekkende casussen, zo komt er een suïcide voorbij, een casus waarin iemand nog maar kort te leven heeft, maar ook luchtigere casussen. Een casus waarbij de patiënt Lameijer voor de gek houdt is hiervan een mooi voorbeeld. Bij iedere casus beschrijft Lameijer haar gevoel op een mooie, respectvolle manier.

De zwangerschap die door het boek heen verweven wordt geeft het boek een extra dimensie. Lameijer deelt over het moment dat ze achter de zwangerschap kwam, maar ook over haar twijfels, de verschillende controles en haar gevoel bij de zwangerschap. Want hoe combineer je een zwangerschap met het dynamische en onregelmatige leven op de SEH? Wat doet het met je wanneer je aangeeft geen nachtdiensten meer te kunnen draaien, terwijl je weet dat je collega’s dit moeten opvangen?

Hollen of stilstaan geeft een eerlijk beeld van het leven van een SEH-arts, zowel op werk als privé vlak. Net als Op de spoedeisende hulp heb ik genoten van het boek en vloog ik er doorheen. Omdat ik zelf in de zorg werk, zijn bepaalde casussen of gevoelens herkenbaar. De zwangerschap die door het boek verweven is gaf het boek een extra laag. Ik hoop dat Lameijer nog veel boeken zal schrijven over haar belevenissen op de SEH en als moeder!

Ik ontving dit boek via de uitgeverij. Dit beïnvloed mijn mening niet.

Meer recensies van DeniseM