De zachtheid van een kreeft
François is eigenaar van een manege in Bretagne. Wanneer hij op een dag gaat paardrijden vindt hij een bewusteloze vrouw op een rots. Hij besluit haar mee te nemen en te verzorgen. De volgende dag wil de vrouw niets zeggen, behoudens dat ze Elsa heet. François en Elsa zoeken naar een manier om samen te leven, waarbij ze zich stukje bij beetje aan de ander blootgeven. Beiden hebben het nodige meegemaakt en vechten tegen de demonen in hun verleden. François is een vrijgezel die van het leven en de vrouwen geniet en Elsa is een gekwetste vrouw. Stukje bij beetje komen ze meer over de ander te weten, een onthulling voor de ander en tegelijkertijd een stukje van verwerking en acceptatie. Wie is Elsa, en waarvoor is ze op de vlucht?
De zachtheid van een kreeft (origineel La Délicatesse du Homard) wordt aangeraden voor fans van Mélissa Da Costa, en na het lezen van het boek begrijp ik wel waarom! In het boek volgen we François en Elsa. Elsa is op de vlucht voor haar leven en hoopt een nieuw leven op te kunnen bouwen. François is een manegehouder die van het leven geniet, maar daarmee ook wegloopt voor problemen in zijn leven. Wanneer Elsa bij François verblijft, is hij vastbesloten haar te leren kennen. Elsa wil alleen niets loslaten. Langzaamaan vertrouwen de twee elkaar en nemen ze elkaar in vertrouwen, ook over de minder mooie kanten van zichzelf en het leven. Wanneer er meer stukjes van hun verleden worden onthuld, ontwikkelt de lezer compassie, met name voor Elsa. Beiden durven zich uiteindelijk volledig naar de ander open te stellen, wat een mooi resultaat is van een moeilijk proces.
Het boek is opgebouwd door middel van korte hoofdstukken die snel weglezen. Het verhaal zelf komt wel traag op gang, wat gezien de voorgeschiedenis van beide passend is. Zelf vond ik het om deze reden niet storend. Gaandeweg leert de lezer de personages steeds beter kennen, omdat ze zich meer blootgeven. Het einde van het boek was erg ontroerend, en maakte dat ik even moest slikken.
Manel heeft met De zachtheid van een kreeft een ontroerend verhaal geschreven, waarin moeilijke thema’s als kwetsbaarheid, trauma, depressie en opnieuw je identiteit hervinden aan bod komen. De kreeft is een prachtige metafoor; achter de harde buitenkant schuilt een zachte binnenkant. Een aanrader voor iedereen die van dit soort boeken houdt!
Ik ontving dit boek via de uitgeverij. Dit beïnvloed mijn mening niet.
Ik ontving dit boek via de uitgeverij. Dit beïnvloed mijn mening niet.