De mooiste vis van de zee is in gevaar

DeniseM 02 januari 2026
De mooiste vis van de zee is een boek waarmee ik zelf ben opgegroeid. Er zijn weinig prentenboeken waar ik een duidelijke herinnering aan heb, maar die mooie vis met zijn glimmende schubben weet ik me zeker nog te herinneren. Daarin ben ik vast en zeker niet de enige.

In De mooiste vis van de zee is in gevaar raken veel vissen, onder wie Regenboog en zijn familie, vast in een sleepnet. Regenboog had het bestaan van een sleepnet al van meerdere vissen gehoord, maar had er zelf nog nooit een gezien. Alle vissen dreigen te worden gevangen, maar gelukkig kan één vis ontsnappen en versterking vragen aan de schaaldieren. De schaaldieren schieten te hulp en slopen het visnet, waardoor de vissen kunnen ontsnappen.

De pagina’s zijn voorzien van prachtige illustraties. Uiteraard ontbreken de holografische laagjes als schubben, zoals ik me die ook uit mijn jeugd kan herinneren, niet. Kinderen zullen hun ogen uitkijken wanneer ze de mooi vormgegeven, kleurrijke pagina’s zien. Naast het verhaal is er veel te ontdekken op de pagina’s, die ook het bespreken waard zijn. Zo zijn er dolfijnen, schildpadden, kreeften, krabben en vele soorten vissen te zien.

Het verhaal zelf bestaat uit korte stukjes tekst op de verschillende pagina’s. Sommige woorden of uitdrukkingen zullen misschien wat moeilijk te begrijpen zijn voor erg jonge kinderen, maar dit doet de beleving van het boek zeker niet teniet.

In De mooiste vis van de zee is in gevaar zit ook een maatschappelijk thema verwerkt, namelijk overbevissing en de bedreigde staat van de onderwaterwereld. Erg mooi hoe dit thema in dit prentenboek is verwerkt.

Naar mijn idee zou iedereen moeten opgroeien met De mooiste vis van de zee. De mooiste vis van de zee is in gevaar is een mooi boek, zowel qua verhaal als illustraties, dat daarin niet mag ontbreken.

Ik ontving dit boek via de uitgeverij. Dit beïnvloedt mijn mening niet.

Meer recensies van DeniseM