Klaproos

DeniseM 10 augustus 2025
2.75 sterren

Roos is niet op haar plaats in haar adoptiegezin en besluit op zoek te gaan naar haar biologische moeder. Liefde ontvangen vindt ze lastig en daarnaast manipuleert ze haar omgeving. Dimi, haar broer met een verstandelijke beperking, is slachtoffer van de onrust die Roos zaait. Wanneer Roos Dimi’s lievelings ketting steelt en hem daarmee chanteert, is hij enorm in de war. Zal Roos vinden wat ze zoekt?

Klaproos is het debuut van de Vlaamse Volders. In het boek lees je vanuit Roos, een geadopteerd meisje en vanuit Dimi, haar broer met een verstandelijke beperking die de wereld om die reden anders ziet dan anderen. Roos worstelt met identiteitsproblemen; ze is niet wit en voelt zich buitengesloten. Daarnaast wil ze weten waar ze vandaan komt en haar biologische moeder vinden, in de hoop dan antwoord te krijgen op al haar levensvragen. De oneerlijkheid die ze hierin ervaart zorgt dat ze hard overkomt en ook de mensen om haar heen kan bedriegen en manipuleren om haar zin te krijgen. Ook haar niet-biologische moeder krijgt het te verduren met Roos. Dimi ziet dit aan en wil Roos helpen. Met zijn beperkte capaciteiten probeert hij het beste te doen voor Roos, al kan hij niet overzien wat de beste manier is. Dimi is een zachte jongen, die de wereld op zijn best ziet. Roos daarentegen is het tegenovergestelde. Zij voelt veel woede en uit dit ook richting anderen.

Het boek is geschreven door middel van korte hoofdstukken waarin het perspectief van Roos en Dimi wordt afgewisseld. De stukken vanuit Roos zijn hard, rauw en met de nodige (grove) straattaal. De stukken van Dimi lezen, vanwege zijn verstandelijke beperking, kinderlijk weg. Tijdens het lezen loop je een stukje mee in de zoektocht van zowel Roos als Dimi. Het einde bleef open, wat mij een onbevredigend gevoel gaf. Het voelde niet alsof het boek uit was en dat vond ik jammer.

Klaproos is een boek waar onderwerpen aan bod komen die raken aan racisme, adoptie, manipulatie en daarnaast neemt leven met een verstandelijke beperking een grote rol in in het boek. Wat mij betreft had de straattaal wat minder gemogen en had het boek bevredigender geweest als het verhaal meer was afgerond. Niet helemaal mijn boek helaas, maar desalniettemin een mooi debuut van Volders!

Ik ontving dit boek van de uitgeverij. Dit beïnvloed mijn mening niet.

Meer recensies van DeniseM