Verlangen naar een beter bestaan
Dit boek is voor de lezers die samen met de hoofdpersoon hoop houden in slechte tijden.
De jongen die de vuurvliegjes volgde weerspiegelt een oneindig verlangen naar een beter bestaan. Voor jezelf, maar bovenal voor familie. De offers voor vrijheid zijn hard in een leven waar het verschil tussen arm en rijk zo duidelijk is. Het verhaal gaat dan ook over economische ongelijkheid alsook over rouw en toch geluk halen uit de kleine dingen.
In de eerste helft van het boek werd de rand van een puzzel gelegd. Hierdoor miste ik wat richting, maar door de beeldende schrijfstijl werd ik wel in het verhaal gezogen. In de tweede helft werd voor mij het plaatje duidelijk en las ik het verhaal met hoop en soms met angst..
Tijdens het lezen leerde ik over de voor mij onbekende wereld van schuldarbeid. Dit speelt vandaag de dag nog steeds en juist daarom is dit onderwerp sterk gekozen en belangrijk.
Het is schrijnend hoe Lalloo en zijn familie als marionet fungeren en dieper in de schulden raken, terwijl een ander over hun rug rijker wordt. De familie zit in een vicieuze cirkel en om dit te doorbreken zijn keiharde offers nodig. Lalloo is heldhaftig en je merkt aan alles dat hij de wereld voor zijn familie over heeft.
Door de heftige, intense zorgen van de jonge hoofdpersoon speelde mijn rechtvaardigheidsgevoel op. Des te meer omdat het boek op waargebeurd verhaal is gebaseerd.
De jongen die de vuurvliegjes volgde brengt je naar moderne slavernij in Pakistan, laat je een kijkje nemen in een leven na spijt en laat zien hoe inventief je wordt als geld écht nodig is.
*dit boek ontving ik als recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.