Intens door het onderwerp en de emoties

Deveney 19 juni 2025
Dit boek gaat je niet in de koude kleren zitten. Met Hello baby geeft de auteur een intiem kijkje in het leven van vrouwen met een kinderwens in een (nu nog) kinderloos leven. Als lezer word je meegenomen in het traject om deze wens in vervulling te laten gaan middels ivf.

Het krijgen van een kind is niet altijd vanzelfsprekend en dit boek is daarvan het portret. Door het onderwerp en de sores is Hello baby een vrij serieus boek. In het verhaal word je meegenomen in de samenloop van een onvervulde kinderwens en veranderende relaties, sociale druk en verwachtingen van anderen. De vrouwen putten hoop en steun uit de vriendschap die ontstaat met lotgenoten. Desondanks gaat de hoop ook gepaard met jaloezie.

Hello baby is ook een uiteenzetting van emoties die spelen bij het (niet kunnen) krijgen van een kindje, maar ook van het inhoudelijke proces. De inhoud is tot op zekere hoogte interessant, maar op een bepaald moment oversteeg de informatie de emotie en dat vond ik jammer. Gelukkig wijzigde deze verhouding later in het verhaal. De focus op de bijkomende gevoelens vond ik namelijk het indrukwekkendst. Vooral omdat het zich in Korea afspeelt en het uiten van deze gevoelens taboedoorbrekend is.

Hello baby is informatief en krachtig, maar het is vooral een verhaal over onzekerheid en eenzaamheid.

Een sidenote - maar niet geheel onbelangrijk: de vertaling is echt heel goed. De zinnen zijn niet te lang, het verhaal leest soepel weg en dit samen maakt de vertaalde schrijfstijl erg prettig.

*ik ontving dit boek als recensie-exemplaar.

Meer recensies van Deveney