Een verborgen parel!

Deveney 16 januari 2026
Dit boek herinnerde me eraan dat er een klein beetje magie in elke dag mag bestaan. De Phoenix potlood firma is historisch sterk, emotioneel beladen en het is een queer verhaal.

De schrijfwijze van het verhaal vind ik leuk gekozen. We volgen het verhaal van kleindochter Monica en grootmoeder Yun, waarbij Monica haar zoektocht typt en Yun haar verhaal opschrijft. Beide zijn vormen van communicatie, maar toch zijn ze enorm verschillend van elkaar. Dat verschil belicht de auteur heel mooi.

Dit is een bijzonder interessant boek dat meer aandacht verdient. Het leert ons over China tijdens de Japanse bezetting, maar ook over spionage, opoffering en het ontvluchten van jouw thuis.

Het verhaal heeft me een paar keer weten te raken, vooral als het aankwam op liefde binnen een gevonden familie, ouderdom en ziektes. Maar ook dat (over)leven in oorlog met een prijs komt.

Een mooie vraag die de rode lijn van het verhaal vormde was: wat kan je vertellen over het leven van jouw grootouders? Misschien schiet ik daar zelf nog in te kort..

Sommige boeken zijn onbekende pareltjes. Dit is er voor mij een van.

Meer recensies van Deveney