Gaza achter het puin!

Deveney Deveney
10 mrt 2026

Dit boek gaat over Gaza achter het puin. Het gaat over wat is, en wat was. Maar specifieker gaat het over een belezen man; een persoon met een heel leven achter zich. In De boekhandelaar van Gaza wordt de geschiedenis van Gaza gevangen in het persoonlijke verhaal van de hoofdpersoon.

Je kunt het bijna niet over Gaza hebben zonder Israël te noemen, maar toch is dit geen boek over Gaza vs. Israël. Dit boek gaat over het aangezicht van Gaza-stad, de collectieve geschiedenis en het leven van de Palestijnse inwoners. Ik kan de relevantie van dit boek alleen maar onderkennen. Het boek schuurt, doet pijn maar is bovenal treffend.

De auteur kiest ervoor om jou, als lezer, in de rol van een personage te plaatsen. Je bent luisteraar en observeerder. De auteur spreekt de lezer zelfs aan met ‘je’. Hierdoor voelt het voor mij direct persoonlijk. Het is alsof de boekhandelaar een vriend wordt en ik steeds opnieuw bij hem op de koffie ga om zijn levensverhaal te horen.

Er wordt een mooie parallel getrokken tussen boeken en het leven van de boekhandelaar. Dit vind ik bijzonder, want je merkt aan alles dat boeken hem troost bieden en hem de wereld beter laten begrijpen. Al valt er soms niets te begrijpen, alleen te ondergaan.

Het verhaal laat me achter met de vraag wat het verhaal is van de persoon op elke foto.

*ik ontving dit boek als recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.

Meer recensies van Deveney