Ik was in de ban van deze thriller

Deveney 25 mei 2025
Een steek door het hart is een gewetensvraag in boekvorm. In het verhaal komen gebeurtenissen aan bod waarvan men weet dat ze fout zijn, maar ze toch goed voelen. Dit is het type boek waarvoor je thuis wilt blijven om het in één keer uit te lezen.

In heel Italië gaan telefoons af. Binnen enkele minuten ontvangen duizenden mensen een video met de titel: Jij bent de wet. ‘Oog om oog, tand om tand’ is het mantra van een seriemoordenaar die het falende Italiaanse rechtssysteem wil wreken. Waar jury’s en rechters het laten afweten, treedt hij op. In filmpjes wordt het publiek gevraagd om te stemmen over het lot van zijn gevangene.

Vanaf het begin zit de snelheid in het verhaal. De hoofdstukken zijn kort en de verschillende perspectieven wisselen elkaar af. Mijn favoriete perspectief is dat van Vito Strega. Strega is een super intelligente man, hij is emotioneel betrokken, volgt zijn intuïtie en heeft oog voor menseen en details. Ik wil meer verhalen waarin Vito Strega een grote rol speelt.

Met het verhaal zelf legt de auteur een vergrootglas op de digitale wereld en de trias politica. Online is men vaak anoniem en dit is - zoals het boek ons leert - angstaanjagend. Daarnaast wordt de trias politica in dit boek in een andere malm gegoten: de wet wordt een gevoelskwestie, het volk spreekt recht en de seriemoordenaar voert uit. Een digitale stemming leidt tot een gruwelijk daad in de echte wereld. En alle stemmers kunnen zich verschuilen achter hun beeldscherm. Dit is eng, bizar en wreed.

Ondanks ik de rillingen kreeg van de moordenaar, weet de auteur de gruweldaad lichter te maken door temperamentvolle personages neer te zetten en hun onderlinge gekibbel evenals hun Italiaanse charmes een podium te geven.

En nu doe ik misschien een gewaagde uitspraak: Piergiorgio Pulixi’s boeken zijn beter dan die van Dan Brown. Go read it!

*ik ontving dit boek als recensie-exemplaar.

Meer recensies van Deveney