Wie ben ik? Een heks?
Voor een groot aantal fantasylezers begon de liefde voor het genre met de Wicca-reeks van Cate Tiernan. Tiernan is het pseudoniem van Gabriele Charbonnet en ze raakte razend populair door de 15-delige Wicca-serie. Het begon allemaal in 2003 met Het boek der schaduwen. Het deel waarin Morgan proeft van de Wicca wanneer ze kennismaakt met Cal.
Cal is nieuw op school. Morgan is eigenlijk een niemand. Ze heeft twee beste vrienden en een populaire zus. Maar eigenlijk vindt ze het wel prima. Wanneer Morgan via Cal in aanraking komt met Wicca is ze meteen geïnteresseerd. Ondanks dat ze het allemaal wel spannend vindt, laat ze zich langzaam door Cal introduceren in de wereld van de hekserij.
“Een heks kan een vrouw of een man zijn. De vrouwelijke kracht is even verschrikkelijk en angstaanjagend als de mannelijke kracht. Beiden moeten gevreesd worden.”
Door middel van quotes uit belangrijke boeken uit de Wicca maak je kennis met de coven waar Cal zich toe rekent. Dat maakt dat je niet alleen het verhaal nodig hebt om zelf ook meer te weten te komen over Wicca. De citaten nemen je mee het Wicca-geloof in.
“Ik ben niet paronormaal. Het leven is vol vreemde, kleine toevalligheden. Dit blijf ik mezelf voorhouden tot ik het geloof.”
Morgan merkt dat ze steeds vaker dingen weet die ze niet kan weten. Gezangen in de kerk en degene die gaat bellen weet ze zonder pardon van tevoren op te noemen. Ze vindt dit vreemd en misschien ook wel beangstigend. Wat is er met haar aan de hand?
De hoofdstukken beginnen niet alleen met een quote uit een belangrijk Wicca-geschrift, ook staat er vaak een gedachte bij. “Ik heb je vanavond een boodschap gestuurd. Zul je van me dromen? Zul je tot me komen?” is een van de gedachten die in het boek te vinden is. Het is aan de lezer om uit te vogelen van wie deze gedachte is, Cal of Morgan? Dit maakt het verhaal boeiend. Van wie is die gedachte? En wat staat er te gebeuren?
Langzaam beseft Morgan dat ze verliefd is op Cal, zoals in bijna elk young adult boek laait de liefde enorm snel op. Ze denkt overigens geen kans te maken en het onderwerp: wat als mijn beste vriendin er met mijn liefde vandoor gaat, wordt aan de kaak gesteld. Dit wordt overigens niet erg diep uitgewerkt, want het verhaal gaat vooral over Wicca, en Cal richt zich maar op twee dingen, Wicca en Morgan.
Morgan en Bree zijn geloofwaardig neergezet. De bijpersonages zijn moeilijk te beoordelen, omdat ze weinig diepgang krijgen. Cal is geloofwaardig. Hij is weliswaar een heks, maar je neemt zijn handelingen aan zonder er al teveel vraagtekens bij te zetten aan.
Toch is dit niet meer dan een inleiding op de serie. Er gebeurt weinig dat spannend is en ook de personages grijpen je niet in je ziel. Het boek de Schaduwen is daarmee duidelijk een introductieboekje in de reeks. Handig om gelezen te hebben voor het volgen van het algehele verhaal, maar niet echt een hoogvlieger.
Het boek der schaduwen is daarmee duidelijk het eerste deel van een serie. Het begint langzaam en leidt jou als lezer in in de Wicca. Tiernan wil met dit eerste deel duidelijk eerst een en ander duidelijk maken, voordat de echte avonturen beginnen. Een rustig eerste deel, dat smaakt naar meer. In De Heksenkring lezen we hoe het verder gaat met Cal en Morgan. Gelukkig maar, want de grote vraag is: hoe gaat Morgan om met haar ontdekking?