Meer dan 6,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Kinderboek over bombardement van Rotterdam

Diane Kooistra 08 juli 2025
Marte Jongbloed is een kinderboekenauteur die kinderboeken schrijft over gewone huis, tuin- en keukenthema’s maar ook boeken waarin moeilijke situaties vanuit een kind worden beschreven. Ze schreef eerder de boeken De oorlog van mijn vader en Gevaarlijk water. In 2025 komt ook het boek Het vreemde schip uit.

In dit boek wordt het Duitse bombardement op 14 mei 1940 beschreven maar dan niet zoals in de geschiedenisboeken maar vanaf “de kern” De lezer maakt eerst kennis met Joop van net 13 jaar die wel heeft begrepen dat er een oorlog gaande is maar er nog weinig van merkt in het dagelijkse leven. Dan vallen de bommen zonder waarschuwing en is alles anders. Letterlijk. De chaos is heel erg treffend weergegeven door de ogen van kinderen en volwassenen.
Omdat Joop heel goed weet hoe zijn stad er voor het bombardement uitzag laat Jongbloed de schade goed zien aan de lezer. Het moet echt verschrikkelijk zijn geweest.

Het beschrijven van het verdwalen van Joop, het ontmoeten van een meisje, Marie uit een hele andere buurt waar hij anders nooit mee in contact zou zijn gekomen. De momenten waarop ze mensen proberen te helpen omdat ze denken “Als ik de stad red dan redt de stad misschien mij.”
En dan het niet weten waar hun families zijn. Alles is goed verwoord in begrijpelijke taal voor de jongere lezer.

Het is en blijft een kinderboek en gelukkig ontbreekt een stukje kinderlijk relativeren en humor niet. De verhalen over de dieren in de dierentuin die ontsnappen en Joops verlegenheid als hij bijzondere mensen ziet achter een raam. Om maar enkele voorbeelden te noemen.
Er zit een stuk spanning in die thuishoort in oorlogsboeken en de emoties die op het einde loskomen zijn mooi verwoord.

Het is een verhaal over saamhorigheid en samenwerking, het laat zien dat mensen elkaar altijd zullen helpen ook al lijken de omstandigheden uitzichtloos.

Het getal 13 staat centraal en lijkt bijna magisch. En dat blijkt later niet zomaar bedacht te zijn maar een speling van de tijd en het aantal bommen dat op de stad viel. Jongbloed legt in het nawoord de geschiedenis duidelijk uit en dat maakt het boek compleet.
Het zou op school een mooi verhaal zijn om voor te lezen met een link naar de tijd waar we nu in leven. In de kern zijn er niet zoveel verschillen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Diane Kooistra