Hoeveel geluk kan je hebben?

Dirk Dirk
4 mrt 2023

Ligt ons lot al vast bij de geboorte ? Deze vraag kan je terecht stellen na het lezen van dit onwaarschijnlijke verhaal. De schrijver heeft zelfs het geluk gehad om bijna 80 jaar te worden. Valentin wordt geboren in het tsaristische Rusland. Zijn familie is Joods-communistisch en zal uit levensbehoud moeten vluchten. Het wordt Duitsland, met name Frankfurt. Maar het noodlot slaat ook daar toe met de opkomst van Hitler en zijn kanselierschap in 1933. Kapitaalkrachtigen hebben de oceaan al overgestoken richting Amerika. Zijn moeder ziet de bui al hangen en kan door een slimmigheid en valse documenten hun stamboom wijzigen en als stateloze door het leven te gaan. Door het verhaal heen worden vele Joodse kennissen voortdurend op transport gezet en gevangengenomen. Telkens ontkomen ze aan deze gruwel. Wanneer hij verliefd wordt op de verkeerde persoon hangt hun lot aan een zijden draadje waarbij zijn moeder tergend kwaad was geworden om zulks onbezonnenheid. Zelfs na een grondige medische keuring ontsnapt hij wonderlijk aan deportatie.
250 pagina's lang wordt je telkens verrast door de spelingen van ons mens zijn. Waarom werd ik niet verraden door deze of gene, waarom liet hij juist niets merken van mijn bestaan.

Meer recensies van Dirk