Trout Mask Replica

Dollev 01 juni 2025
In het gure rechtse klimaat, waarin zowel migranten, als ‘linkse hobby’s’ als literatuur mikpunt zijn, lijkt Oroppa te fungeren als antigif, of op zijn minst als opgestoken middelvinger richting extreemrechts. Juist het incoherente karakter van de roman maakt dat mogelijk: de lezer kan erin projecteren wat hij of zij wil, zoals bij een religieus werk.

Maar daarmee kan je Oroppa niet afserveren als een mislukte roman die door hype is opgeklopt. De plons die het heeft gemaakt in het literaire landschap is veel te groot. Daarnaast is het succes een symptoom van de huidige tijdgeest en dat maakt het in de toekomst contextueel een interessant werk.

Het zou mij niet verbazen als Oroppa Het Trout Mask Replica (een album uit 1969 dat ooit tegelijkertijd werd uitgejouwd én heilig verklaard) van de Nederlandse literatuur wordt. Een kunstuiting die door verschillende mensen diametraal tegengesteld wordt beleefd en daardoor voor decennia punt van discussie blijft. En dat is toch een prestatie van formaat.

Mijn volledige recensie staat op: https://www.dolfvindterookietsvan.nl/boeken/oroppa/

Meer recensies van Dollev