Hilarische tragiek
Overgave op commando is een roman die laat zien hoe moeilijk het is om vanuit een achterstand positie zonder opleiding, sociaal netwerk en rolmodellen iets te maken van je leven en hoe dat doorwerkt in de psyche.
Het gevolg van die stijl is dat het verhaal tegelijkertijd tragisch en hilarisch is. Ik heb een bepaalde heftige scene aan meerdere mensen voorgelezen. Het gevolg was steeds een ongecontroleerd gelach met tussendoor kreten als "Wat erg, o wat erg!" De kracht ervan is dat het daardoor ook beklijft.
Wat ik jammer vind, is dat het personage Schelvis zich niet echt ontwikkelt, maar blijft hangen in coping mechanismes als dissociatie en omdenken.
Neemt niet weg dat deze korte, maar rijke roman zeer de moeite waard is om te lezen. Wat het heel goed laat zien, is hoe talent verloren gaat als het geen tractie vindt. Hoe moeilijk het is om vanuit een geslagen positie terug te komen. Niet alleen vanwege een gebrek aan kennis, maar ook vanwege de vooroordelen van degene die hoger in de maatschappelijke ladder zitten. Succes is niet alleen maar een keuze, het moet je ook gegund worden.
Mijn volledige recensie is te lezen op: https://www.dolfvindterookietsvan.nl/boeken/overgave-op-commando/