Moordmysteriepuzzelboek

een_kast_vol_boeken 15 augustus 2025
Arlo Banks wint een puzzelprijsvraag van een oude professor. Hij mag als prijs mee op de Oriëntexpress mits hij de professor brieven stuurt van alle plekken die hij bezoekt.
In de trein ontmoet hij Jamie Madden die samen met zijn oom reist. Zijn oom is politiechef en moet een hoge maffiabaas naar Milaan brengen om veroordeeld te worden. De hele trein zit vol agenten omdat ze denken dat hij zal ontsnappen. Maar dan wordt de politiechef vermoord en gaat Arlo achter de dader aan.

Dit is geen gewoon moordmysterie, maar een puzzelboek. Je bent Arlo zelf en beleeft een avontuur. Na elk kort hoofdstukje krijg je een vraag of puzzel om op te lossen. Die vertelt je welk hoofdstuk je vervolgens moet lezen. Ik vond niet alle puzzels makkelijk of duidelijk. De antwoorden moest je in de tekst vinden, maar ook dat was niet altijd logisch.

Het voelt toch gek om hele hoofdstukken over te slaan, maar af en toe moet je ook weer terug. Ik denk dat dit voor kinderen die niet echt van lezen houden wel heel aantrekkelijk is. Net als een aantal andere escape- of gameboeken.
Als je het op school wilt gebruiken, zul je een aantal puzzels wel moeten kopiëren van te voren.

Als je een ‘verkeerde’ keuze maakt, wordt je in het begin weer teruggestuurd om een andere keuze te maken, maar na een aantal hoofdstukken is het verhaal ineens afgelopen… Ik heb hem vervolgens nog een keer gelezen om andere keuzes te maken en dus een ander einde te krijgen. Nog heb ik maar de helft van alle hoofdstukken gelezen en dat vind ik zelf toch wel jammer. Het voelt een beetje als een onaf verhaal. Maar je kunt natuurlijk na afloop ook nog de overgeslagen hoofdstukken lezen en puzzels oplossen.
Overigens; achterin staan de antwoorden op de vragen. Mocht je er niet uitkomen ;-)

Meer recensies van een_kast_vol_boeken