Winterwater pakt je en laat niet meer los
Een prachtig debuut van Lex Paleaux. Na Liften naar de hemel wilde ik meer lezen van Paleaux.
Ondanks dat ik dit boek een aantal keren weg moest leggen, bleef het aan me trekken en moest ik verder lezen. Dit boek pakte me en liet me niet meer los.
Winterwater neemt je mee in het jonge leven van Lex, in een omgeving in Friesland die mij niet onbekend is. Lex beschrijft zijn huis en hoe het eraan toe ging in een streng gelovig gezin. Met een Franse, arbeidsongeschikt geraakte vader, een moeder die zich vasthoudt aan hoe zij denkt dat het hoort en broers die nauwelijks naar hem omkijken heeft Lex geen onbezorgde jeugd. Daar komt bij dat een nare gebeurtenis hem voor altijd tekent. Ondanks alles blijft Lex zo dapper en hoopvol, hij wil zo graag gezien worden.
Paleaux weet me voor de tweede keer tot tranen toe te roeren. Sommige hoofdstukken tussen de vingers door of met een scheef hoofd gelezen, zo beeldend geschreven. Dit boek spookte nog lang door mijn hoofd.