Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Fascinerend van begin tot eind!

Ellen 12 februari 2024
In dit boek maak je kennis met een heel andere kant van Sisi, dan die we kennen uit de geromantiseerde films met Romy Schneider.

Op 15-jarige leeftijd treedt Elisabeth (Sisi) in het huwelijk met Franz Jozef I, keizer van Oostenrijk. Ze komt, eigenlijk nog als kind, terecht in een wereld vol verplichtingen, die met name reuze saai zijn. In haar groei naar volwassenheid vormt Sisi ook een duidelijk eigen mening, maar helaas, Franz Jozef lijkt haar te blijven zien als dat 15-jarige meisje. Hij is dan ook niet geïnteresseerd in haar kijk op dingen en ziet haar overduidelijk niet als een gelijkwaardig gesprekspartner.

“Natuurlijk maakte Elisabeth hem geen verwijten, maar ze verloor wel alle achting voor haar man. En daarmee hield ze op van hem te houden. Wat had ze hem altijd opgehemeld!”
(Quote blz. 215)

Sisi onttrekt zich aan zoveel mogelijk aan de verplichtingen: ze is een uitstekend amazone, dol op de jacht en is dus erg uithuizig. Ze verblijft veelal in Hongarije, maar ook Engeland wordt regelmatig met haar bezoek vereert; met name dan voor de jacht natuurlijk.

Tijdens het lezen merk je al snel dat de vrouw Sisi twee kanten heeft: de stille, die je met name ziet als zij zich dient te schikken in de verplichtingen aan het keizerlijk hof en de enthousiaste, jeugdige vrouw die zij is tijdens de jacht.

Maar, zij heeft nog een kant: Sisi staat graag in het middelpunt van de belangstelling en accepteert geen concurrentie. Als blijkt dat haar aantrekkelijke nichtje Marie Louise ook de nodige aandacht krijgt van de mannen om haar heen, bedenkt Sisi direct een oplossing hiertegen. Zij gaat op zoek naar een echtgenoot voor Marie Louise of die nou bij haar past of niet; de concurrentie moet uit de weg worden geruimd.

Karen Duve heeft gedegen onderzoek gedaan naar Sisi en de wereld waarin zij als 15-jarige terecht kwam. Zo maakte zij onder andere gebruik van het gedetailleerde dagboek van gravin Marie Festetiscs de Tolna over haar tijd als hofdame aan het hof van keizerin Sisi.

Zij schrijft op haast amusante toon met de nodige humor en dit maakt het lezen tot een feest. Marie Louise is de dochter van een burgervrouw en dat brengt de adel in verlegenheid. Want ja zij is ook het nichtje van de keizerin, dus hoe met haar om te gaan tijdens sociale evenementen.

“Anderzijds wil men het ook niet verbruien bij de keizerin of meer bepaald de Hongaarse koningin, die dit girafachtige meisje een voorkeursbehandeling waardig acht. Ze kunnen de kleine Wallersee dus ook niet links laten liggen, zoals het eigenlijk zou moeten. Heel ingewikkeld allemaal.”
(Quote blz. 157 als Sisi in Hongarije haar nichtje voorstelt)

Sisi is manipulatief, egocentrisch, maar ook onzeker; zij is continu op zoek naar bevestiging, op allerhande manieren.

“De keizerin doet de grootste moeite om een indruk te wekken die ze nooit zal kunnen waarmaken. Marie Louise heeft bijna met haar te doen.”
(Quote blz. 259)

Hieruit blijkt duidelijk haar onzekerheid, haar eenzaamheid in deze wereld vol uiterlijk vertoon, geroddel en jaloezie.

Karen Duve heeft Sisi op uitstekende wijze van alle kanten belicht en schetst de lezer zo ook een totaal ander beeld voor dan van de Sisi die de meesten kennen uit de films.

Dank aan uitgeverij Tzara en New Book Collective voor het recensie-exemplaar.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Ellen

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.