Overleven
Hemel -> Mieko Kaakami
We volgen een 14-jarige jongen die vanwege zijn luie oog de bijnaam "Eyes" krijgt. Hij wordt op school gekweld door zijn leeftijdsgenoten, vooral door een bepaalde groep jongens uit zijn klas. Hij ontwikkelt een vriendschap met een meisje genaamd Kojima, die ook het slachtoffer is van pesten, zij het om een andere reden.
Wat een hartverscheurend, verwoestend en meeslepend verhaal. En keihard. De auteur laat je niet met vragen achter over het pesten, maar verteld alles rauw en zonder omwinden. Als je een emotionele lezer bent, zal dit boek je hart in kleine stukjes breken ... meerdere keren. En als je een slachtoffer was/bent van pesten, dan ben je bij deze verwittigd. De pestscènes zijn extreem intens en gedetailleerd. Er is één bijzonder schrijnende scène die maar door lijkt te gaan, waardoor ik me diep onrustig voelde en een brok in mijn keel achterliet, me ongemakkelijk deed voelen en waardoor ik toch even afstand van het verhaal moest nemen. Je bent getuige van elke duistere gedachte, elke wanhoopsdaad, elke schreeuw om hulp. En de leeservaring geeft je een machteloos gevoel.
Hoewel dit een verhaal is van trauma, emotionele kwetsbaarheid en hulpeloosheid, is er ook veel moois te vinden: vriendschap, liefde en loyaliteit. En hoe zwaar het thema en het boek ook is om te lezen toch behoudt je nog steeds dat kleine beetje hoop en dat kleine beetje kracht om door te lezen.