Hij is een meisje
In de Young Adult-roman ‘Mijn toekomst is Roos’ vertelt Hinke van Abbema het indrukwekkende verhaal van een transgender meisje dat in transitie gaat, met alle problemen die daarbij komen kijken.
Peter snapt lange tijd niet wat er met hem aan de hand is en waarom hij zo in de war raakt als hij op school bij de jongens wordt ingedeeld. Op een dag ontdekt hij hoe dat hij is transgender. Zijn beste vriend Lucas accepteert het direct en komt met een nieuwe Roos. Na de zomervakantie begint Roos op de middelbare school als meisje, maar dat wordt niet door iedereen geaccepteerd. Gelukkig staat Lucas naast haar bij elke stap die gezet moet worden in de transitie. Roos en Lucas groeien steeds dichter naar elkaar toe, maar Lucas heeft zelf ook zijn eigen problemen en moet dealen met zijn verleden. Op een kwade dag gaat het helemaal mis. Is de toekomst van Roos samen met Lucas?
Deze 310 pagina’s lees je zo door. Want wat een ongelofelijk mooi verhaal.
We volgen Peter/Roos bij haar reis van ontdekking dat ze genderdysforie heeft tot het vertellen aan familie en vrienden, haar sociale en medische transitie en alles daartussen. Het feit dat iemand zo jong al met zoveel zaken moet gaan rekening houden. Het gevecht tegen willen zijn wie je echt bent, je aanpassen in het leven als transgender, de reacties, verwijten en de ongelooflijk lange wachttijden… Maar vooral je vrijheid naar jouw persoon. We maken het allemaal mee samen met Roos en Lucas. Want het verhaal is opgedeeld in hoofdstukken uit Roos en hoofdstukken uit Lucas. We beleven niet enkel Roos haar strijd maar ook in die van Lucas, hoe hij omgaat met Roos haar strijd, de pesterijen, zijn familie, hun verleden. De strijd die Lucas levert lijkt voor hem soms zwaarder dan die dat Roos moet leveren. Het is mooi hoe de beste vrienden door dit alles nog closer worden en ook daarin gaan twijfelen. Vaak had ik het gevoel dat Roos en Lucas ook veel ouder waren dan 13-15-17
Je moet als transgender wel heel zeker zijn van jezelf en heel sterk in je schoenen staan want wat een strijd moeten al deze mensen leveren om te kunnen zijn wie ze echt willen zijn. Het is niet te verwonderen dat net in deze groep de zelfverminking en zelfdoding zo hoog ligt.
Ik hoop dat heel wat transjongeren dit boek zullen lezen, leerkrachten dit boek in hun klas zullen voorleggen en bespreken want dit is zo een verduidelijking en .
De auteur deed heel wat research en sprak met transgender jongeren wat dit verhaal alleen nog maar bijzonderder maakt. Spreekt dit thema jou aan of ken je iemand in de buurt die transgender is of dit net heeft verteld dan kan dit boek jou en die persoon zeker helpen en inzicht brengen.