Nieuwe HSP bijbel!
Hoogsensitief omgaan met stress. Door: Séverine Van De Voorde.
Als HSP’er (hoogsensitief persoon) met PTSS (posttraumatische stressstoornis) las ik al vele boeken over HSP, PTSS en trauma, piekeren, pleasen,… Wat maakt dat Hoogsensitief omgaan met stress er dan toch nog uitspringt? Dit boek combineert alles! (Van veel dingen wist ik zelfs niet dat die gewoon onderdeel zijn van de HSP-persoonlijkheid.)
Van De Voorde geeft niet alleen een inkijkje in wat hoogsensitief zijn is (door middel van duidelijke vragenlijsten kan je eerst een zelfdiagnose doen) maar ze toont ook aan hoe je er op een positieve manier mee om kan gaan. Ja, het eerste deel van het boek is bijna om te huilen (en zo herkenbaar) want dan gaat het over de lastige aspecten en valkuilen maar daarna leer je HSP zien als wat het is: je hebt gewoon een ander bouwpakket dan de meeste mensen. Het is geen mankement of foutje, je bént gewoon anders.
Het lichamelijke aspect, het geestelijke én het sociale komen aan bod. Het boek bevat heel wat (makkelijk begrijpbare) medische informatie maar ook handige doe-het-zelf tips (koude baden, verzwaringsdeken, kaka visualiseren,…), daarnaast staat het vol boeiende getuigenissen van (bekende) HSP’ers.
(Medische) kennis evolueert voortdurend dus zelfs als je al een boek over hoogsensitiviteit hebt gelezen kom je hierin zeker nog nieuwe dingen tegen. Van De Voorde kan alles ook heel goed uitleggen en ze schrijft vlot leesbaar. Aan heel het boek is er maar één minpuntje: het valt zo moeilijk open, de HSP’er in mij had het hier lastig mee ;)
Een boek vol handige handvaten en een hart onder de riem. Aanrader!
Een boek vol handige handvaten en een hart onder de riem. Aanrader!