Steentje in een rivier
Sterrenstof. Door: Tatiana de Rosnay.
Lang geleden las ik Haar naam was Sarah, later zag ik de film. Beide vond ik goed, geen idee waarom ik sindsdien niets meer las van de Rosnay. Met Sterrenstof was het een blij weerzien, met haar én met Marilyn Monroe (één van de 2 hoofdpersonen in dit meeslepende verhaal).
Pauline heeft de grootse rol, zij is ook de verteller. Door terug te kijken op haar verleden geeft ze ons een inkijkje in haar leven en in een stukje leven van Marilyn, toen Mrs Miller. Pauline is kamermeisje in het Mapes hotel als Monroe daar logeert tijdens de opnames van de film The Misfits. Tussen beide vrouwen groeit er al snel een warme, vriendschappelijk band. Een band die het verdere leven van Pauline een andere wending geeft. De ‘verkleedscène’ vond ik erg inspirerend en enorm ontroerend. Het is mooi dat die kant van Monroe (hartelijk, genereus, gul, vriendelijk, grappig) ook eens onder de aandacht wordt gebracht. En dat op een niet-sprookjesachtige manier, wel realistisch en integer.
Door het levensverhaal van Pauline krijgen we ook een inkijkje in thema’s als: oorlogsbruiden, mustangmishandeling, machtsmisbruik, #Metoo en zo veel meer. Boeiende extra’s.
Tatiana de Rosnay schrijft geen oppervlakkige feelgood, wél een meeslepend boek dat je ontroert en beroert, met levensechte personages - sterke vrouwen bovendien en vol thema’s die belangrijk zijn. Ze toont ook aan hoe een klein steentje de loop van een rivier kan veranderen. Lief zijn loont.
Mijn liefde voor Marilyn Monroe is geroeid, zonder blind te zijn voor de geschiedenis. Een ideaal vakantieboek.