Els-fan!
Voer voor struikrovers. Door: Els Moors.
Met Er hangt een hoge lucht boven ons veroverde Els Moors de wereld én mijn hart. Haar ‘witte fuckende konijnen’ waren zo vernieuwend en spraakmakend. Ik vond het enorm inspirerend om te ontdekken dat poëzie ook zo kon zijn.
Vanaf toen ben ik deze naamgenoot blijven volgen; haar poëzie en roman. En nu is er na jaren geduld uitoefenen een nieuwe bundel (waarvan fans al een voorproefje kregen in het literaire tijdschrift Het Liegend Konijn).
Voer voor struikrovers is een ‘echte Moors’: er wordt nog steeds gefucked maar er is ook aandacht voor de positie van de vrouw, racisme, milieuproblemen, vluchtelingen,… De wereld staat in brand en deze bundel kijkt daar niet van weg.
Makkelijk leest het niet, je moet je hoofd én hart openstellen. Op sommige momenten lezen de afzonderlijke gedichten als één groot verhaal om daarna weer aan te voelen als een willekeurig samenraapsel van jarenlang dichten.
Liefde kan mooi zijn, poëzie ook, maar soms schuurt en wringt het. Niet makkelijk is ook een compliment. Ik blijf Els Moors vol goesting volgen.