Advertentie

In het jaar dat we 75 jaar bevrijding vieren komen er veel oorlogsboeken voorbij, de bekende verhalen en de minder bekende verhalen. De laatste trein naar vrijheid is zo een vrij onbekend verhaal. Je vindt het niet terug in de geschiedenisboeken op school. Eigenlijk best wel jammer wat het verhaal mag en moet meer bekend worden.

Truus Wijsmuller, lid van het Nederlandse verzet, was een echte heldin. Door haar vastberadenheid en moed kon ze duizenden kinderen uit de door Duitsland bezette gebieden van Europa naar Engeland in veiligheid brengen. Ze stierf in 1978 op 82-jarige leeftijd.

Het verhaal begint midden jaren 30 van de vorige eeuw. Hitler is aan de macht gekomen en dat zal de wereld weten. Truus is begonnen met het redden van kleine aantallen Joodse kinderen. Een verhaal dat we doorheen het boek volgen. Daarnaast volgen we het verhaal van twee jonge tieners die in Wenen wonen en hun leven op de zorgeloze manier van jongeren leiden. De vijftienjarige Stephan Neuman, de zoon van een rijke en invloedrijke joodse familie en een beginnende toneelschrijver. Stephan’s beste vriend en metgezel is de briljante Žofie-Helene, een christelijk meisje wiens moeder een progressieve, anti-nazi-krant schrijft. Twee tieners die onbezorgd in het leven staan. Nog wel.. Dat verandert als Hitler Oostenrijk binnenvalt.

Truus beseft dat ze voor hun veiligheid een groot aantal kinderen uit Oostenrijk moet halen en organiseert een ontmoeting met Adolf Eichmann. Hij vertelt haar dat 600 kinderen de trein naar Engeland kunnen nemen niks meer en minder, maar ze moeten op de sabbat reizen, wat de redding nog moeilijker maakt. Zal Truus Stephan en Zofie kunnen redden en beschermen, of zullen ze gedwongen worden in Oostenrijk te blijven en een onbekende en gevaarlijke toekomst tegemoet te gaan?

Deze roman is prachtig geschreven en er is een goede research gedaan. Het verhaal was in het begin wat moeilijk in te komen maar gaande weg kwam de vaart en spanning erin. Het is allemaal heel beeldend beschreven. Het zou zo maar verfilmd kunnen worden. Truus is de heldin van het boek, natuurlijk maar wat te denken van de ouders die hun kinderen moesten laten gaan voor een betere toekomst in een ver land. De meeste ouders wisten dat ze hun kinderen nooit meer zouden zien.. Als je daar aan denkt, is dat hartverscheurend en zijn deze ouders ook helden.

De Laatste trein naar vrijheid is zeker een aanrader. Als je van geschiedenis houdt mag je dit interessante verhaal zeker niet overslaan.

Reacties op: Boeiende roman

58
De laatste trein naar vrijheid - Meg Waite Clayton
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker