Ga gewoon wat leuks doen

Esther79 Esther79
9 mrt 2023

Ga gewoon wat leuks doen - Aafke Romeijn

Kennen jullie de serie Hoofdzaken van @blossombooks al?

Ervaringsdeskundigen vertellen hierin iets over hun diagnose. Na het lezen van ‘Druks’ van @francienregelink (over AD(H)D) was ik nieuwsgierig geworden naar de andere boeken. Dankjewel Blossom Books voor het opsturen van dit recensie-exemplaar!

@aafkeromeijn vertelt over het leven met een depressie. In duidelijke bewoordingen legt ze ons uit hoe een (leven met) depressie eruit ziet, wat de oorzaken kunnen zijn en hoe je er weer vanaf kunt komen. Ze vertelt ons van alles over verschillende therapieën, medicatie en het taboe dat op het onderwerp rust.’Dat je tijdens een depressie niet zou kunnen lachen is dan ook een fabeltje.’ ‘Bij een depressie heb je geen tegenzin, maar blinde paniek.’ ‘Er zijn echter ook mensen die geen angst of paniek ervaren, maar juist een totaal gebrek aan emoties, een enorme leegte ervaren.’

Het boek is erg toegankelijk geschreven met de nodige zelfspot (als Aafke het bijvoorbeeld weer over haar ‘pammetjes’ heeft). Als je zelf een depressie hebt of iemand in je omgeving is het een perfect boek om te lezen. Als docente/mentor in het VO heb ik er ook een aantal dingen uit kunnen halen. Praten is erg belangrijk. Ook als iemand niet wil praten of er letterlijk geen energie voor heeft, blijf je hulp aanbieden. ‘Je kunt de depressie van een ander niet genezen, maar je kunt wel wat afleiding bieden. Afleiding is altijd welkom.’

Gevoeligheid voor een depressie kun je helaas erven. Ook gebeurtenissen of hormonen (de pil bijv.) kunnen een depressie triggeren. Een depressie duurt altijd langer dan twee weken.

‘Een depressie is een echte ziekte, die in bepaalde opzichten meetbaar is, en die potentieel dodelijk is.’ Een combinatie van medicatie en therapie is dan vaak ook noodzakelijk. Bij die donkere gedachten komen ook vaak suïcidale gedachten kijken: ‘Het is niet zo dat mensen die vaak over zelfdoding praten het toch niet doen.’ Neem iemand dus altijd serieus.

Aafke, dankjewel voor jouw uitgebreide en eerlijke uiteenzetting. Ik zal na het lezen van jouw boek in ieder geval nooit tegen iemand met een depressie zeggen: ‘Ga gewoon wat leuks doen.’

Meer recensies van Esther79