Geen leven zonder bondgenoten

Eva1977 25 augustus 2025
Ik heb dit boek ontvangen van uitgeverij AnkhHermes. Zij geven boeken uit over prachtige onderwerpen. Iedere keer als ik een boek van hen verwacht, loop ik tig keer naar de brievenbus om te kijken of het er al is. Ook dit boek is weer zo fijn om uit de doos te halen. Het oogt fris qua vormgeving. Niet te dun, niet te dik. En ik kan niet wachten om alle kennis tot mij te nemen!

Al is mijn overtuiging dat ik alles alleen kan en ik er vaak ook alleen voor sta, toch betoogt de schrijver van dit boek dat geen mens kan overleven zonder bondgenoten. In feite biedt het hele leven een continue stroom van bondgenoten. Van ouders die je op de wereld zetten tot de leraar die je nieuwe dingen leert. En ook diegene die je pijn heeft gedaan is iemand die je verder helpt op jouw weg. Zelfs de stoel waarop je zit en de pen waarmee je schrijft worden gezien als bondgenoten.

De belangrijkste bondgenoot is ons hogere zelf. “Onze grootste uitdaging is geloven dat we meer zijn dan we ooit dachten.” Het archetype van de helpende kracht bevindt zich niet buiten ons of naast ons, maar in ons!

Het boek is een soort filosofische verhandeling op het thema bondgenoten. Met uiteindelijk de boodschap om zelf een bondgenoot te zijn voor anderen om ook bondgenootschappen te kunnen ontvangen. Veel verhalen, religies en invalshoeken worden aangehaald. Daardoor is het voor mij niet fijn om te lezen. Het boek heeft me zeker een aantal mooie woorden en wijsheden geschonken. Toch geef ik het slechts twee sterren. Het springt voor mij van de hak op de tak en er lopen meerdere onderwerpen en/of niveaus door elkaar.

Meer recensies van Eva1977