Advertentie
    Evy De Brabander Hebban Recensent

Hoe zag De Nieuwe Wereld eruit in de zeventiende eeuw, toen de pilgrims vanuit onder andere Leiden naar Amerika trokken? Lees het verhaal van Elizabeth FitzRandolph-Blossom en dan krijg je er een bijzonder beeld van.

De negenjarige Betsy Blossom vertrekt in 1629 met haar vader, moeder en broertjes naar Amerika. Eigenlijk wil ze helemaal niet weg uit Leiden, waar ze regelmatig de Hortus Botanicus bezoekt en vriendschap heeft gesloten met professor Adolphus Vorstius.
Waar ze al voor vreesde gebeurt ook, ze komen bij een groep mensen terecht die weinig tolerant zijn voor andersdenkenden en al helemaal voor de indianen. Toch probeert Betsy steeds haar eigen koers te varen en gelukkig treft ze de eensgezinde Edward, waar ze mee trouwt.
Wanneer in 1712 er een grote slavenopstand is in New York, heeft Betsy ondertussen de leeftijd van 92 jaar bereikt. Toch is ze bereid om de ontsnapte slaven te helpen en ze krijgt daarbij steun van haar achterkleindochter, Prudence. Het meisje merkt dat het geheugen van Omama steeds slechter wordt en wil de talrijke herinneringen toch bewaren door middel van een soort biografie. Samen met haar overgrootmoeder duikt ze in het verleden en ontdekt ze ook de minder mooie kanten van haar wereld.

'Het geheim van de goudenregen' sluit aan bij de herdenking die in 2020 wordt gevierd. Het is dan 400 jaar geleden dat The Pilgrim Fathers vanuit Leiden naar Amerika voeren. Met dit historische kinderboek probeert Chris Houtman tevens een link te leggen naar oud-president Barack Obama. Elizabeth Blossom is namelijk zijn stammoeder en op die manier grijpen het verleden en het heden op elkaar in.

Het eigenlijke verhaal speelt zich af in 1712 en op dat moment is ons hoofdpersonage 92 jaar en bijna aan het einde van haar leven. Ze heeft veel interessante dingen meegemaakt en dat maakt het boek meer dan de moeite waard om te gaan lezen. De manier waarop de biografie van Betsy in het eigenlijke verhaal ingebouwd wordt, is knap gedaan. Het vloeit eigenlijk naadloos in elkaar over en door ook de problematiek met de slaven te belichten, wordt het geheel nog boeiender.

De stijl is vrij feitelijk en kan daardoor wel wat 'droog' aanvoelen. Het is geen boek dat je moeiteloos in één ruk uitleest. Een adempauze af en toe heb je wel nodig om daarna weer met volle aandacht door te kunnen gaan. Of het dan ligt aan de woordkeuze, de zinsopbouw of gewoonweg de hoeveelheid informatie die gegeven wordt, dat is de hamvraag. Ook al is het deel met de ontsnapte slaven vrij spannend, toch blijft er wel een afstand te voelen en die zorgt ervoor dat het je als lezer ook net wat te koud laat allemaal.

Elizabeth FitzRandolph-Blossom wordt helemaal uitgewerkt, vanaf haar jeugd tot aan haar sterven krijg je haar drijfveren te horen. Ze erkent haar minder mooie momenten in het leven en zaken die ze misschien anders had moeten aanpakken. Toch blijft het overwegend als een lofzang aanvoelen. Betsy is toch een soort mini-heldin in 'Het geheim van de goudenregen'.

Geloof, onverdraagzaamheid, slavernij, en nog zoveel andere dingen komen aan bod. Het is een jeugdboek voor de doelgroep vanaf tien jaar, maar daar zal het misschien toch nog wat te hoog voor gegrepen zijn. Het komt beter tot zijn recht als het op dat moment nog samen met ouders wordt gelezen en pas vanaf een jaar of dertien zelfstandig. Voor de volwassenen is het absoluut een aanrader als je in geschiedenis bent geïnteresseerd en herbergt het vele interessante weetjes. Door het fotomateriaal en de bijgaande tekstvakken die uitleg geven over een stukje van de besproken plaatsen, triggert het boek ook de nieuwsgierigheid. Het is helemaal niet ondenkbaar dat verschillende lezers de auto in stappen en Leiden een bezoekje brengen in de loop van de komende maanden.

'Het geheim van de goudenregen' is een mooi historisch boek, dat zowel voor de ouders als de vlot lezende jeugd een bijzondere kijk op de geschiedenis van de Nieuwe Wereld biedt. Je moet wel even doorzetten, maar dan heb je ook wat geleerd.

Reacties op: Waardevol stukje geschiedenis

18
Het geheim van de goudenregen - Chris Houtman
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 19,99 Bestel het e-book € 6,99
E-book prijsvergelijker