Een van mooiste boeken ooit

EW 04 april 2023
Dit boek is een van mijn all time favorieten. Dit was denk ik ook het eerste (jeugd)boek wat ik over de Tweede Wereldoorlog las en het heeft diepe indruk gemaakt. Zoveel dat ik dit boek elk jaar weer herlees of luister, meestal luister. Het is een klassieker in zijn soort.
Wat ik eigenlijk niet snap is dat ze hier nog geen serie van hebben gemaakt. Al moeten ze dat eigenlijk ook maar niet doen. Een hoorspel lijkt me wel heel gaaf.
De manier van vertellen (of schrijven dus) gaf mij echt een patriottisch gevoel.
De hoofdpersoon is een soort van held zonder dat ie dat wil zijn. Daar kiest ie niet voor, dat gebeurt door de omstandigheden in loop van tijd. Ik vraag me ook elke keer tijdens het lezen af ( bij gevaarlijke omstandigheden) of ik dat zou hebben gedurfd in die tijd. Dat doe je bij meer boeken natuurlijk, maar ik voel maar bij weinig boeken de behoefte ze elk jaar te lezen. En waar dat nu precies aan ligt vind ik lastig uit te leggen. Maar als ik een roman mag aanraden over de oorlog die eigenlijk iedereen kan lezen, dan is het zeker weten deze.

Meer recensies van EW