Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Rainbow filth

Ferry76Visser 09 mei 2024
‘Rainbow filth’ van Tim Meyer is angstaanjagend goed. Het is een spannend verhaal over scholieren, drugs en andere werelden. Ook is het voor mij een bewijs dat deze talentvolle jonge auteur een geweldige groei doormaakt en voor mijn gevoel op een dag in een adem genoemd zal worden met H. P. Lovecraft, Stephen King en Edgar Allan Poe
Om te beginnen zorgt de opbouw van ‘Rainbow Filth’ voor een uitstekende spanningsboog. Het verhaal wordt afgewisseld met een transcriptie van een verhoor. In deze dialoog komt op de juiste wijze steeds informatie aan bod die de lezer nieuwsgierig maakt naar meer.
Daarnaast verdient Meyer een compliment voor het gebruik van ambiguïteit. Er zitten enkele punten in het verhaal die letterlijk misschien niet duidelijk zijn, maar die genoeg ruimte overlaten voor een figuurlijke interpretatie. Een voorbeeld hiervan is Walter Bogie. Er zit een tegenstrijdigheid in zijn ontwikkeling bij een woordelijke lezing. Overdrachtelijk is dat niet het geval, dan dit personage een lugubere belichaming van de thematiek, die Meyer met een angstaanjagende lyrische precisie op een geniale manier beschrijft. Dat geeft deze geweldige novelle literaire diepgang.
En de wereldbouw van deze geweldige novelle is geniaal! Realistisch en fantasierijk komen overtuigend en consistent samen. Van de regenboogwereld heb ik genoten, omdat deze een originele tegenhanger vormt van de realistische wereld. En er is ondanks de liefelijkheid en de prachtige kleuren van deze wereld ook plaats voor duisternis en dat zorgt voor een zalige dynamiek!
Verder doet de wereldopbouw denken aan de filosofie van Arthur Schopenhauer. Meyer laat zien hoe de wereld ervaren wordt door zijn personages. Anderzijds laat hij ook de onderliggende werkelijkheid zien, die verborgen gaat achter een sluier. Op pagina 71 staat het volgende:

‘I’ve seen what happens when reality’s veil is lowered and what awaits us on the other side.’

Daarom is er in mijn ervaring een connectie tussen het werk Schopenhauer en deze meesterlijke novelle van Tim Meyer. Er zijn meerdere raakvlakken tussen ‘Rainbow filth’ en het gedachtegoed van de Duitse filosoof. Op de vraag of een vergelijking tussen de schrijver en de filosoof dissertatiewaardig is, antwoord ik volmondig: JA!
Ook ontwikkelt Tim Meyer voor mijn gevoel een eigen metafysica. In ‘The Sea the Stars’ (2022) zijn enkele aanwijzingen tussen de regels door te vinden en in de beeldende beschrijvingen. In deze lugubere aanstaande klassieker staat het letterlijk:

‘Our minds are limited to just this one world, the reality that has been built up all around us. Certain additives to our chemical makeup can change that, alter your perception of reality and take you to these other dimensions, you see, the worlds exist inside us.’ (p71)

Als de ontwikkeling van deze thematiek zich doorzet dan komt deze getalenteerde auteur tussen namen als H.P. Lovecraft, Stephen King en Edgar Allan Poe te staan.
En zo is ‘Rainbow filth’ van Tim Meyer voor mijn gevoel een bewijs van de ontwikkeling van een grote naam in het horrorgenre. De ontwikkeling van een eigen metafysische thematiek en de raakvlakken met het werk van Arthur Schopenhauer, gecombineerd met een kleurrijke grimmige fantasie maken Tim Meyer voor mij een auteur die tussen Lovecraft, King en Poe thuishoort.

(1) Schopenhauer, A. (1997) De Wereld als Wil en Voorstelling. Amsterdam: Wereldbibliotheek

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Ferry76Visser

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumouin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.