Wie schreef wat?
Auteur Carla de Jong werd door de familie van de overleden auteur Walter Lucius gevraagd om aan de slag te gaan met het onafgewerkt “Hoe klein de wereld is”. Dat dit geen evidentie was, zal duidelijk zijn. Toch weet Carla de Jong het verhaal tot een goed einde te brengen.
Het verhaal neemt ons mee naar twee totaal verschillende werelden in het begin van de twintigste eeuw. Chandar is een jonge Indiër die door zijn vader opgeleid wordt om arts te worden. Al tijdens zijn jonge jaren wordt hij geconfronteerd met de gruwel van de Britse bezetter. Welke weg moet hij volgen, de vredelievende weg van Gandhi of meer de weg van de rebellen en de verzetsgroep. Chandar lijkt eerder de kant van deze laatste groep te kiezen. Tot de oorlog uitbreekt en Chandar uiteindelijk terecht komt in het Duitse leger.
Luna is een ietwat vreemd meisje dat weinig vrienden heeft. Ze woont bij haar vader en haar oma op Texel. Haar enige vriend Thiemen is al snel in de ban van het Duitse Rijk en loopt daar openlijk mee te koop. Een reden voor Luna’s vader om de vriendschap van zijn dochter met Thiemen te verbieden. En dan wordt Nederland ook bezet door de Duitsers. De werelden van Chandar, die met zijn legereenheid gestationeerd wordt op het eiland Texel, en Luna treffen elkaar. Al snel blijkt dat de twee elkaar echt wel graag zien. Hoe zal dit aflopen?
Het voelt een beetje vreemd aan een boek te beoordelen dat door de ene auteur werd opgestart en daarna door een andere auteur werd afgewerkt. Je hebt geen idee in hoeverre het eindresultaat is wat de oorspronkelijke auteur er van wou maken. Toch is het geheel een zeer goed resultaat. De auteur heeft een mooie samensmelting van twee werelden gemaakt. Terwijl het grootste deel van het verhaal zich in WOII afspeelt, heb je geen enkel moment het idee dat je weer een van de vele oorlogsverhalen leest. Het accent ligt dan ook totaal anders. We krijgen een beeld van twee totaal verschillende mensen die zoekende zijn en net hierdoor elkaar vinden. Een warm verhaal waarin tegenslagen en geheimen je meenemen en aan het denken zetten.