Ga mee op retraite naar de jungle

Gundiscover 23 juni 2025
In Het perfecte plaatje neemt Marijke Vos je mee naar de jungle van Bolivia, waar auteur Babs zichzelf opnieuw moet zien te vinden. Haar boeken zijn voorspelbaar geworden, haar inspiratie lijkt verdwenen — dus stuurt haar uitgeverij haar op avontuur, midden in de wildernis tussen de kaaimannen en piranha’s. Met een groep wildvreemden moet ze back to basics gaan… en dat levert hilarische, maar ook ontroerende momenten op.

Wat dit boek voor mij extra bijzonder maakte, is dat ik 26 jaar geleden zelf een mini-adventure-avontuur beleefde in Venezuela. We zwommen in de Orinoco, gingen piranha’s vissen op 100 meter van waar we net in het water lagen, en trokken door mangroves waar je uit moest kijken voor kaaimannen. Het was grensverleggend — en door dit boek kwamen al die herinneringen weer tot leven.
Die herkenning zorgde ervoor dat ik me sterk verbonden voelde met Babs, én met Marijke Vos zelf, want achteraf werd duidelijk dat ze schrijft vanuit persoonlijke ervaring. Dat gaf het verhaal voor mij een extra laag.

Hoewel de plot weinig grote verrassingen bevat, stoorde me dat totaal niet. Het verhaal zit goed in elkaar, en de combinatie van humor, avontuur en emotie zorgt ervoor dat je blijft doorlezen. Achter alle hilariteit schuilt ook verdriet en kwetsbaarheid, wat het een echte feelgoodroman maakt met inhoud.

Het perfecte plaatje was mijn eerste kennismaking met Marijke Vos, maar zeker niet mijn laatste. Ik heb genoten van haar warme, grappige en herkenbare schrijfstijl. Ze verdient absoluut een plek op mijn auteurs-lijstje!

Meer recensies van Gundiscover