Moord, droom of realitieit?

Gunther 19 maart 2024
Anna O. vermoorde op haar 25 jaar ogenschijnlijk uit het niets haar 2 vrienden/ Anna viel dan in een slaap waaruit ze nu, 4 jaar later lijkt te ontwaken. Op Benedict Prince, een psycholoog gespecialiseerd in slaapproblemen, ligt de taak om Anna terug te laten ontwaken zodat ze kan terechtstaan voor de beide moorden. Want ze is natuurlijk schuldig of toch niet?
Het boek vertoont veel verschillende perspectieven die nog eens heel frequent wisselen maar het merendeel lees je het perspectief van Ben. Deze perspectieven worden afgewisseld met flashbacks uit het verleden via Anna’s dagboek zodat je een inzicht wat Anna drijft. En wie is patiënt X en hoe staat zij tot het verhaal? Dit alles in korte hoofdstukken zorgt ervoor dat het boek vlot leest.
In het begin wordt er veel verteld over slapen en slaapproblematiek waardoor de spanningsboog eerder aan de lage kant blijft. Je krijgt heel veel informatie in flinterdunne schijfjes aangereikt en je blijft dus puzzelen waardoor het boek nooit verveelt. De donkere, dreigende sfeer die de auteur weet op te roepen past heel goed bij het verhaal. Je zal meerdere keren switchen tussen schuldig en onschuldig, tussen sympathiek en onsympathiek, tussen verschillende daders en dan op het einde toch nog verrast worden door de ontknoping.
Anna O. is een psychologische thriller die het zeker waard is om te lezen. Door de trage spanningsopbouw en de hoeveelheid informatie is het soms een beetje doorbijten in het begin maar je zal niet teleurgesteld worden door de ontknoping.
Ik geef deze thriller 3.5 sterren, afgerond naar 4, door de trage spanningsopbouw, sommige stukken die een beetje voorspelbaar zijn en te veel toevalligheden. Maar vergis je niet Anna O. blijft een sterk debuut en maakt mij heel nieuwsgierig naar een volgend boek van deze auteur

Met dank aan uitgeverij HarperCollins voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar van dit boek en Hebban voor het organiseren van een leesclub rond dit boek

Meer recensies van Gunther