Opgehangen aan de realiteit , gekruid door fictie

Gunther 12 juni 2024
Reisjournaliste Olga woont met haar dementerende vader in het Harz gebergte.
Wanneer Olga getuige is van het omleiden van een vliegtuig om er een dissident af te halen en haar vader dan herinneringen begint boven te halen die niet rijmen met de geschiedenis die Olga bekend is, besluit ze zich te verdiepen in haar afkomst en het gebied van waar ze afkomstig zou zijn.
Anja Niewierra heeft reeds twee maal de Hebban thrillerprijs gewonnen en met dit boek bewijst ze nogmaals waarom. Wie weet zit er zelfs een derde maal in met dit boek?
Een verhaal opgehangen aan de realiteit en gekruid met fictie. Je wordt regelmatig mee teruggenomen naar de periode van de koude oorlog. Er wordt veel informatie verstrekt over het oude Oost-Pruisen, Belarus, de oude DDR en Lithouwen. Je merkt dat hier heel veel onderzoek is verricht door de auteur en dat komt het verhaal alleen maar ten goede.
De band die Olga met haar vader heeft wordt heel beeldend in beeld gebracht en je voelt echt de liefde tussen die twee personen.
De zoektocht van Olga naar haar roots wordt afgewisseld met genoeg spannende gebeurtenissen zodat men altijd wil verder lezen. Korte hoofdstukken en een prettige schrijfstijl helpen hierbij.
De nomade is weer een heel spannende thriller geworden met sterke menselijke relaties, intrigerende geschiedenis en genoeg twists om het spannend te houden. Het is een verhaal over identiteit en afkomst. Het is een boek dat onder je vel gaat zitten en nog heel lang blijft hangen in je hoofd.
Ik had aanvankelijk het boek 4 sterren gegeven maar het bleef zo hard door mijn hoofd spoken dat ik dit bijgesteld heb naar 5 sterren.
Met dank aan de LS Sterrenthriller leesclub voor een recensie exemplaar.

Meer recensies van Gunther