Niets is wat het lijkt

Gunther 30 november 2022
De geschiedenis van Dunkelblum of hoe een zwart verleden nog steeds zijn stempel drukt op Dunkelblum.

Of moet ik zeggen een van de geschiedenissen want het boek leert ons dat er niet een verhaal is maar meerdere verhalen vanuit verschillende standpunten. Uiteindelijk vertonen al deze verhalen wel raakpunten wat resulteert in een roman met een open einde waar ik als lezer een beetje op mijn honger bleef zitten. Een roman die je best twee maal leest en dan nog zal je geen einde vinden maar begrijp je alles wel beter.
Het verhaal op zich wordt niet rechtstreeks verteld maar komt aan bod door de verhalen van de vele personages. Hierdoor komt het boek in eerste instantie wat overweldigend over maar vanaf deel 2 begin je personages te herkennen en er mee mee te leven. De lijst met personages op de site van Atlascontact helpt om alles te kunnen volgen.

Wat mij vooral opviel in de eerste pagina’s van het boek was het taalgebruik. Elk woord is zorgvuldig gekozen om het verhaal te vertellen en er toch tegelijkertijd niet te veel van weer te geven. Uiteindelijk mocht van mij een beetje minder, wat directer zijn maar ik besef dat het dan een ander boek zou geworden zijn.

Het boek Dunkelblum zwijgt geeft zijn geheim even traag prijs als het stadje Dunkelblum zelf. Een levensles dat er niet zo iets bestaat als het ultieme verhaal maar alles afhankelijk is van hoe je het bekijkt. Een waarschuwing dat we nog niet veel verder gekomen zijn als mensheid. Een vergelijking met de moderne tijd waar de agenda bepaald word door vele -isme’s en de positieve zeer zeldzaam zijn.

3.5 sterren afgerond naar 4.

Meer recensies van Gunther