Advertentie

'Voor uw liefde' kan worden beschouwd als een politiek gemotiveerd pamflet gericht tegen de machinaties van voormalig president Alberto Ken'ya Fujimori. In het boek wordt Fujimori door Vargas Llosa vaak* in één adem genoemd met de Doctor, hoofd van de nationale inlichtingendienst van Peru die verantwoordelijk wordt gehouden voor onder meer drugstransporten, wapenhandel, afpersing en moord. In werkelijkheid is de Doctor gebaseerd op Vladimiro Montesinos, de voormalige rechterhand van Fujimori, die zich tijdens diens bewind schuldig maakte aan bovenstaande ‘vergrijpen’. Door Fujimori telkens weer te linken aan de Doctor wordt ook Fujimori aan de schandpaal genageld en haalt Vargas Llosa, de politieke tegenstander van Fujimori tijdens de presidentsverkiezingen van 1990, alsnog zijn gram.

Het fictieve personage Rolando Garro, hoofdredacteur van Onthullingen, is losjes gebaseerd op Mariella Barreto Riofano die op gruwelijke wijze werd vermoord door leden van de militaire inlichtingendienst omdat ze belastende informatie over mensenrechtenschendingen en het La Cantuta bloedbad naar de pers lekte. Barreto was zelf lid van de Grupo Colina, een doodseskader dat werkzaam was voor de nationale inlichtingendienst. Ze werd dood en verminkt aangetroffen langs de kant van de weg.

De Doctor maakt een ernstige inschattingsfout door in zee te gaan met Julieta Leguizamón (La Retaquita). Hij denkt dat Julieta zijn instructies blindelings zal uitvoeren door haar te bombarderen tot hoofdredactrice van Onthullingen waarvoor ze een vorstelijke vergoeding ontvangt. Maar hij rekent buiten de waard. Julieta, die Enrique Cárdenas ervan verdenkt de hand te hebben gehad in de moord op Garro, haar baas, neemt de vlucht naar voren door Cárdenas hiervan publiekelijk te beschuldigen. Haar leven loopt gevaar omdat ze de hand heeft gehad in de publicatie van compromitterende foto’s inz. Cárdenas. De beschuldiging aan het adres van Cárdenas gaat gepaard met opmerkingen richting de media dat, mocht haar iets gebeuren, dit op het conto komt van Cárdenas. Door deze tactische zet wordt het Cárdenas onmogelijk gemaakt om daadwerkelijk iets te ondernemen tegen Julieta.

Iets soortgelijks doet zich voor als ze de transcripties van de door haar opgenomen gesprekken met de Doctor publiceert in Onthullingen. De Doctor geeft tijdens die gesprekken toe de hand te hebben gehad in de moord op Garro. Ook nu weet ze zich gevrijwaard van geweld jegens haar persoon door met deze belastende informatie naar buiten te treden. De Doctor was dus gewaarschuwd; hij had kunnen weten dat Julieta niet zou schromen om voor de tweede maal de aandacht van de media op zich te vestigen om te ontsnappen aan vervolging en de dood.

De opmerking in World Literature Today dat Julieta zich ‘onverwacht’ keert tegen de Doctor door de transcripties te publiceren, snijdt geen hout. Het was te voorzien:

But as she learns of Montesinos’s dark ways to destroy the honor of individuals who oppose Fujimori’s regime, she unexpectedly turns against him and publishes a final issue of Destapes denouncing Montesinos’s evil doings.

Bron: https://www.worldliteraturetoday.org/2016/september/cinco-esquinas-mario-vargas-llosa

De (expliciete) seksscènes aan het begin en het einde van het boek geven aan dat het hier om een raamvertelling gaat. Het boek opent met Marisa en Chabela die een lesbische verhouding aangaan. In “Een mallemolen” (hoofdstuk 20) is sprake van een driehoeksverhouding als Enrique, de echtgenoot van Marisa, betrokken wordt bij de relatie. Het boek eindigt met de toespeling dat Luciano, de echtgenoot van Chabela, zich wil aansluiten bij het drietal ‘swingers’. Spreekt Vargas Llosa zich hier niet duidelijk uit over het almaar voortschrijdende verderf van de Peruviaanse bourgeoisie, de elite die door tabloids als Onthullingen aan de kaak wordt gesteld?

*Fujimori wordt 28 x genoemd en wel op de volgende pagina’s: 38, 41, 115, 143, 166 (2x), 170, 173 (5x), 174, 194, 207, 214 (2x), 215, 218, 219, 223, 224 (4x), 229, 232 (2x).

Reacties op: Aanklacht

54
Voor uw liefde - Mario Vargas Llosa
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 20,99 Bestel het e-book € 12,99
E-book prijsvergelijker