Wijn, geschiedenis en verboden liefdes..
“Zon, wijn & Chansons” is een warm feelgood verhaal vol wijn, geschiedenis en verboden liefdes, geschreven door de Zweedse auteur Heléne Holmström. Eerder verscheen er al van haar hand de titel “Sneeuw, sterren & kaneel”. Ook in dit boek heeft de auteur het heden en verleden weer mooi met elkaar verweven. In het verhaal volg je Bente Hammar, een sympathieke en ondernemende vrouw. Bente is een sommelier, die erg gepassioneerd is over haar werk, zowel de smaken, de verhalen en de geschiedenis die achter een wijn schuil gaan intrigeren haar. Als een vriendin die tijdens een duikexpeditie een oude wijnfles in een scheepswrak heeft gevonden haar benadert is ze direct nieuwsgierig naar het verhaal hierachter.
Bente besluit hier samen met historicus Didrik Holgersson een tv-programma over te maken. Samen ontrafelen ze een bijzondere liefdesgeschiedenis die zich afspeelde tijden de Tweede Wereldoorlog in een klein Frans dorpje. Langzaamaan vinden ze steeds meer puzzelstukjes over deze mysterieuze en geheime liefdesrelatie en de obstakels en opofferingen die in het verleden hebben plaats gevonden. Heel mooi hoe alles uiteindelijk samen weet te komen. Gedurende het verhaal lees je wat Bente denkt en voelt, waardoor je je goed kunt verplaatsen in haar personage, maar ook in het gehele verhaal er omheen. Samen ontdek je steeds meer over de geschiedenis en ze weet je helemaal mee te trekken in deze zoektocht, waardoor stoppen met lezen eigenlijk geen optie is. Ook de band tussen Bente en Didrik begint steeds meer op te bloeien en ze voelen overduidelijk een sterke aantrekkingskracht, alleen zijn ze beide in staat om dit ook echt toe te laten?
De schrijfstijl van Heléne Holmström is vlot, vermakelijk, interessant, intrigerend, meeslepend en verslavend. Direct vanaf het eerste hoofdstuk had dit verhaal mijn helemaal in zijn greep. Juist doordat je langzaamaan steeds meer ontdekt en de auteur niet alles in één keer prijs geeft, blijf je geboeid en nieuwsgierig naar dat wat er nog komen gaat. “Zon, wijn & Chansons” is een heerlijk verhaal om je in onder te dompelen. Het is mooi afgesloten einde en je slaat het boek met een diepe zucht en een grote glimlach op je gezicht dicht.