Een spannend fantasydebuut met een vlotte vertelstijl

Her_Fading_Words 26 september 2023
Emervia groeit op in het beschutte dorpje Lovering, onder het toeziend oog van het oude picolla Jorf. Haar ouders hebben haar bij hem achtergelaten, in de hoop haar zo te kunnen verbergen voor de duistere magiër Heresan. Maar hoe ouder ze wordt, hoe nadrukkelijker de verschillen tussen haar en de picolla’s worden. Vragen over haar ouders en haar afkomst komen steeds vaker bovendrijven. Uiteindelijk besluit Emervia haar thuisdorp te verlaten en de gevaarlijke buitenwereld in te trekken. Wat volgt is een spannende reis, vol geweldige bondgenoten en monsterlijke gevaren.

'De Strijders van Cathaichte:De Weg naar het Onbekende' is het eerste deel in een epische high fantasyserie van J. Pangrazio. Het is tevens het debuut van deze Nederlandstalige auteur. En wat voor één. We krijgen vanaf het begin een sterk staaltje storytelling voorgeschoven, dat meteen duidelijk maakt wat de auteur in haar mars heeft. Ze beschikt over een enorme fantasie, en de gave om wonderlijke wezens op het blad te brengen, die je je meteen levendig kunt voorstellen. Ik denk daarbij aan de picolla’s en de ijslingher.

Het verhaal speelt zich af in queestevorm en kent door de vlotte en aangename vertelstijl een bijna filmisch verloop. Soms lijkt het alsof je middenin een opwindende vechtscène zit. Dit vond ik heel fijn. Dergelijke structuur stuurt het verhaal voort, waardoor je je geen seconde hoeft te vervelen. Het enige minpuntje was, dat ik graag wat meer tijd voor reflectie had gezien. Heel wat personages krijgen na verloop van tijd hun eigen perspectief, wat een meerwaarde was. Maar aangezien het verhaal zo actiegestuurd is, had ik graag gezien dat ze af en toe ook wat langer stilstaan bij bepaalde gebeurtenissen.

Dit was hoe dan ook een krachtig debuut. Ik ben benieuwd naar wat de auteur nog meer in haar mars heeft en waar de reis van Emervia heen zal voeren.

3,5 sterren (maar Hebban laat halve sterren helaas niet toe, dus rond ik naar boven af ;) )

Meer recensies van Her_Fading_Words