Magie in de Spaanse Gouden Eeuw

Her_Fading_Words Her_Fading_Words
22 mrt 2024

'The Familiar' brengt ons naar het 16de-eeuwse Spanje. Luzia Cotado is een keukenmeid die in het geheim magie gebruikt om klusjes dragelijker te maken. Wanneer haar meesteres haar geheim ontdekt, eist die dat Luzia haar magie gebruikt om hen hogerop te helpen. Wanneer haar talent de aandacht trekt van Antonio Perez, neemt haar leven een serieuze bocht. Perez is uit de gratie gevallen bij de koning en probeert er alles aan te doen om die terug te winnen. De koning is op zoek naar iets wat hem de oorlog tegen Engeland kan helpen winnen. Luzia komt in een web van politieke intriges terecht en weet niet wie ze moet vertrouwen. Intussen hangt de schaduw van de inquisitie haar boven het hoofd...

Alles wat Leigh Bardugo schrijft, is een godsgeschenk. Haar 'Shadow & Bone'-trilogie is een van de reeksen die me destijds opnieuw aan het lezen heeft gekregen. Dit nieuwe boek kon ik dus niet laten liggen. Het is opnieuw helemaal anders dan haar vorige werken - een historische roman met een aardig vleugje magie en complexe politieke intriges. De setting van het 16de-eeuwse Spanje wordt tot leven gebracht door Bardugo's weelderige manier van schrijven. Ik kon de granaatappels bijna ruiken!

Luzia is een intrigerend hoofdpersonage. Ze is haar leven als keukenmeid meer dan moe. Wanneer ze de kans krijgt om meer te zijn, grijpt ze die - ook al heeft ze schrik dat haar keuzes verkeerd zullen uitpakken. Ze grijpt wat ze grijpen kan.

De romance in het boek had hier en daar wat beter uitgewerkt kunnen worden. Dat lijdt misschien een beetje onder het feit dat het een standalone is, maar voor de rest vond ik dit een geslaagd boek.

Meer recensies van Her_Fading_Words