Wat is jouw morele grens?

'De onverschilligen' was voor mij de eerste kennismaking met het werk van Gert Erauw, een Belgische auteur die al eerder genomineerd werd voor de jaarlijkse Hercule Poirotprijs. Ik mocht zijn manuscript proeflezen en mijn verwachtingen lagen dus best hoog. Voor mij was het de eerste keer dat ik tijdens het proeflezen zo opging in het verhaal dat ik soms 'vergat' dat ik ook op taalfoutjes moest letten.

Vijf genodigden worden opgesloten in een mysterieuze kamer. Wat is er zo speciaal aan de kamer? Waarom werden net zij uitgenodigd? Wat hebben de vreemden met elkaar gemeenschappelijk? Waarom hangt er een aftelklok aan de wand? Om te overleven moet 1 van hen het ultieme offer brengen, alleen dan kunnen de anderen veilig de kamer verlaten: het startsein van een psychologisch spel. Hoe groot zou jouw wanhoop zijn? Wanneer zou jouw morele grens vervagen? Zou jij een ander opofferen om zelf ongedeerd te blijven? Alle maskers vallen af in deze gruwelkamer!

Erauw kan met enkele zinnen een fantastische sfeer opwekken, daar waar er eerst nog niks aan de hand lijkt, blijkt de val voor de vijf individuen net wagenwijd open te staan. Zijn schrijfstijl vind ik zelf sober en direct, in die mate dat hij geen overdreven beschrijvingen of poespas gebruikt om een beeld op te roepen, maar zich net beperkt tot de essentie van de zaak, waardoor je als lezer helemaal opgaat in de belevenissen van de hoofdpersonages alsof je zelf ook in die macabere kamer staat... Zijn vlotte pen zet de hoofdpersonages vlijmscherp neer : elk individu heeft een complexe gelaagdheid , iedereen heeft een geheim en een argument om een ander de prijs te laten betalen. Er ontstaan gedwongen allianties, psychologische woordenwisselingen, de machtsverhoudingen worden uitgetekend én er is sprake van verraad. En ondertussen blijft de klok maar ongenadig doortikken...Naarmate je als lezer meer over de personages te weten komt, krijg je meer en meer inzicht in hun ware aard en in de reden waarom net zij uitgenodigd zijn. Je voelt doorheen het verhaal de tijdsdruk als lezer enorm toenemen omdat elk hoofdstuk ook start met een blik op de klok tot wanneer je bij 00:00:00 eindigt. En als je eindelijk denkt te weten waar je als lezer aan toe bent, zet Erauw nog eens de puntjes op de i en maakt hij door een subliem plot duidelijk dat hij degene is met de regie over dit verhaal !
De geweldige combinatie van een vlotte schrijfstijl , een origineel scenario, een hard psychologisch spelletje en een fantastische plot : kortom een aanrader van jewelste!

Meer recensies van Hilde Van Gysegem - Redheadbookaddict