Herinneringen zijn de mooiste bagage.
Forever Young door Kirsten De Coninck.
Uitstel is geen afstel. Belofte maakt schuld! Mijn oprechte excuses voor de laattijdige review. ‘Herinneringen zijn de mooiste bagage’. Dit was jouw persoonlijke boodschap voor mij op het voorblad. Samen met een schattige giraf tekening.
Ik werd initieel getriggerd doordat het boek zich deels in Leuven afspeelt. Wat de nieuwe hometown van mijn dochter en haar gezin is. De schrijfster kende ik niet vóór ik het boek las. Het verhaal is deels gebaseerd op een jeugd dagboekje én de daarbij behorende vriendinnen reis door de Morvan. De cover trok mij ook aan. Een beetje mysterieus zoals het boek zelf. Wat met die rugzak en giraffe erop aan de oever tegen een boom geleund?
Tijd om samen op reis te gaan. De schrijfster neemt ons mee, in het verleden en het heden. Hand in hand, stukje bij beetje komen we dingen te weten…
Maya, het hoofdpersonage wordt 50 jaar. Ze keert terug vanuit haar basis, Frankrijk. Ze heeft het idee opgevat om 50!mensen uit te nodigen die voor haar belangrijk zijn geweest gedurende haar leven tot nu toe. Op de trein naar Leuven wordt ze echter onwel. Daarbij stelt ze zich luidop de vraag: ‘Is de Jongen dood?’ Een vreemde vraag…
In haar jeugd was Maya lid van een vriendinnen club.
Na hun middelbare school besloten ze met 6 (en een giraf als mascotte) een trektocht (Grote Routepaden), een soort hiking, te maken in de Morvan. Dit is een regionaal natuurpark in ‘la douce France’.
“Some are like water, Some are like the heat. Some ar a melody and some are the beat. Sooner or later they’ll all be gone. Why don’t they stay young?” De verschillende delen in het boek beginnen allen met een muziek quote uit het lied ‘Forever Young’ van ALPHAVILLE. De rode draad en tevens de titel van het boek. Ik denk hierbij spontaan aan 1 van mijn lievelingsliedjes ‘Need never get old’ van Nathaniel Rateliff. Veel vragen spookten door mijn hoofd. WAT ALS: ‘diabetes niet goed opgevolgd wordt?’ ‘Wat als je geheugen je in de steek begint te laten? ‘Besef je dit dan ook ergens?’
Wat was er voorgevallen indertijd tussen de 6 vrouwen/vriendinnen? En was er effectief ‘een jongen’? Indien ja, wat gebeurde er met hem?
Waarom verwaterden de vriendschappen? Wie is echt en wie vals? Wie is bereid tot het uiterste te gaan?
Ik werd bij momenten terug gekatapulteerd naar de tijd met mijn vader en schoonma zaliger. Gasfornuis moeten afsluiten , eten willen klaarmaken maar niet meer weten hoe?? Heel confronterend allemaal. Kwetsbaar worden, afhankelijk ook. Brrrr.
Terug bij de les nu. Hoe het verder afloopt met Maya en de rest van de kliek kan ik niet onthullen. Daarvoor zou ik het plot onrecht aandoen. Dus raad ik jullie aan om het boek zélf te ontdekken.
Veel leesplezier!