Advertentie

Het Schuilhuis is het debuut van Rachel van Charante en wat een pageturner.

Het schuilhuis bestaat uit twee verschillende verhaallijnen. Een van de verhaallijnen begint in 1944 en wordt verteld door Victoria. De andere verhaallijn speelt in het heden en bevat de belevenissen van Iris, een journaliste.
Iris vindt in een tweedehands tafeltje een tabaksdoosjes met daarin twee foto’s. Ze is nieuwsgierig naar de eigenaar van de foto’s en publiceert ze in de krant. Victoria ziet de foto’s en neemt contact op met Iris en beseft dat ze het grote geheim dat ze nog steeds verzwijgt haar niet verder helpt. Ze beseft dat het tijd is om haar verhaal te vertellen en haar geheim te openbaren.
Victoria vertelt in haar verhaallijn over haar leven en de uithuwelijking met Robert, een familievriend die de financiële situatie van haar ouders veilig stelt.
Als Victoria op een vroege ochtend de neergestorte piloot Andrew ontmoet, verandert haar leven. Ze is bereid hem te helpen onderduiken in de schuur. In de weken daarna onderzoekt ze, in het diepste geheim voor haar familie en Robert, de mogelijkheden om hem terug naar Engeland te krijgen.
Robert zit Victoria op de huid en wil snel met haar trouwen. Victoria vertrouwt hem echter niet en heeft het gevoel dat hij dingen voor haar achterhoudt.
Terwijl Victoria in Het Schuilhuis langzaam haar stilzwijgen doorbreekt maken we kennis met het spanningsveld waarin zowel zij als de mensen om haar heen verkeerden en hoe gemaakte keuzes de toekomst beïnvloeden.
Als Iris het verhaal van Victoria wil publiceren, blijkt ze een gevoelig punt te hebben aangeraakt dat in het heden nog steeds gevolgen heeft. Ondanks alle weerstand blijft Iris volharden om de waarheid boven tafel te krijgen.

De belangrijkste thema’s in Het Schuilhuis zijn vertrouwen, goed en kwaad en de onzekerheid die speelde tijdens WO II. Het genre waar dit boek ingedeeld kan worden is niet eenduidig. Behoort het tot de thrillers, oorlogs-, liefdesroman of een historische roman?

De schrijfstijl van Rachel van Charante is prettig en makkelijk leesbaar wat het boek tot een goed leesbaar boek maakt. Dit wordt versterkt door de korte hoofdstukken. Daarnaast beleeft het verhaal cliffhangers op het moment dat er een wisseling van tijdlijn plaats vindt. Deze spanningsbogen zorgen dat het boek eenmaal begonnen moeilijk is weg te leggen.

Rachel van Charante (1984) groeide op in Twente. Tegenwoordig woont ze in Lochem. Ze liet zich voor dit boek inspireren door de lokale geschiedenis van haar woonplaats.

Reacties op: Een debuut om gelezen te hebben

98
Het schuilhuis - Rachel van Charante
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken