Een boek vol spanning
De Nederlandse schrijfster Svea Ersson schrijft met haar boek Hej Denemarken mee aan de serie vertrekthrillers die door Marelle Boersma zijn geïnitieerd bij de Crime Compagnie. Hej Denemarken is het tweede boek, na de korte vertrekthriller Vlucht naar Kos, in deze serie.
In Hej Denemarken leren we Merel van Os, de ik-persoon in het verhaal, kennen. Af en toe maakt Ersson een uitstapje en wordt het verhaal vanuit haar vriend Robin vertelt.
Robin krijgt vanuit zijn baan bij Spa4U een uitdaging aangeboden gekregen om een nieuwe vestiging in Denemarken op te zetten. Merel die net promotie bij haar baan in een speelgoedwinkel heeft gekregen, ziet het vertrek niet zitten. Toch weet Robin haar over te halen om met hem mee te gaan. Tijd om er over na te denken heeft ze nauwelijks, want ze vertrekken al met een week. Voor Robin een verademing om zijn duistere zaken in Nederland achter te laten en in Denemarken een anoniem leven te leiden.
In Denemarken raken ze vanaf de eerste dag bevriend met hun buren. Robin weet Spa4U, met de hulp van Jorg, direct goed van de grond te krijgen. Toch blijken er ook mensen in het dorp te wonen die minder enthousiast zijn met hun komt. Robin is zo enthousiast over zijn succes dat hij het noodlot dat zich voor zijn ogen afspiegelt niet wil zien.
Svea Ersson heeft een vlotte schrijfstijl. Ze neemt je goed mee in de gedachten en gedragingen van de personages. Veel in het boek roept vragen op, zoals of de buurvrouw misschien niet te vriendelijk is en waarom Robin zo obsessief wil sporten. Door deze vragen bouwt Ersson spanning op die ze het hele boek volhoudt.
Hej Denemarken is een boek dat tot de laatste bladzijde spannend, zij het niet ijzingwekkend, is en als lezer wil je weten hoe de vork in de steel zit.
Svea Ersson (1965) heeft sinds 2009 diverse thrillers geschreven. Hej Denemarken is haar 6e boek.